ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

У середмісті продовжують міняти водогін: ризики й перешкоди

Розкопані вулиці, болото під ногами, проблеми з проїздом транспорту – ціла купа незручностей підстерігає перехожих на центральних вулицях міста, і не лише на центральних. Але інакше бути не може, допоки не завершать усі роботи з заміни водогону. А завершити їх місто планує до грудня.

Як нам пояснив заступник мера з комунальних питань Богдан Федорук, у місті мають замінити водогінні труби загальною протяжністю приблизно 28 кілометрів. 17 кілометрів уже прокладено. Роботи ведуться за графіком.

«Люди часом скаржаться, що ми не ремонтуємо дорогу після перекопування, – каже пан Федорук, – але треба розуміти, що засипана після перекопування земля мусить всістися природним чином, лише тоді її можна ремонтувати»…

Загальна сума проекту – понад 70 мільйонів гривень. Фінансує проект Світовий банк, він надав кредит. Роботи з заміни труб проводить львівська фірма ТзОВ «Енергоресурс-монтаж».

Щодо якості заміни водогону ми поцікавилися думкою голів ОСББ. У більшості випадків люди не мають претензій (на вулицях Шевченка, Січових Стрільців та інших). Однак, у деяких випадках мешканці скаржаться на невпорядкування під’їзних доріг після перекопування. Так, пошкоджений заїзд залишився до п’ятиповерхівок на вулиці Валовій №№ 59-61. А на вулиці Чорновола в будинках №6 – №8 після заміни труб упав тиск води.

Читайте також: Хто і коли рятуватиме проблемні мости Коломийщини

 

Ось що нам пояснила директорка комунального підприємства «Коломияводоканал», яке займається цими роботами, Ірина Перегінчук:

–  Більше половини шляху ми вже пройшли. Залишилося декілька проблемних вулиць – Петлюри, Довбуша (аж до кладовища), Чайковського та інші. Старі сталеві труби міняємо на поліетиленові, як це роблять скрізь у Європі. Певна річ, для споживачів створилися тимчасові незручності. Одразу після заміни може якийсь час текти по трубах брудна вода. Це є наслідком гідравлічних коливань ґрунту при втручанні. Воно минеться. А ще мешканці мають знати, що ми міняємо тільки головний водогін, а підводи до будинків водоканал не обслуговує. У підвалах багатоповерхівок старі труби можуть бути пошкоджені, звідси – нечиста вода або низький водяний тиск. Внутрішню розводку, якщо є така необхідність, власники будинків мають міняти самотужки.

Іван ДЖИНДЖУРА