ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийські депутати звернулись до центральних органів влади з вимогою утриматись від політичних утисків Сергія Стерненка та активних проукраїнських громадських діячів

Вчора, 25 лютого, на десятій позачерговій сесії Коломийської міської ради, депутати ухвалили звернення до  Президента України, Генерального прокурора України, Верховної Ради України та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини щодо обвинувального вироку у справі одеського активіста та блогера Сергія Стерненка, а також щодо політично вмотивованого переслідування Яни Дугарь, Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко, Вікторії Котеленець та Віктора Панаско, інформує пресслужба міської ради.

"Ми, депутати Коломийської міської ради, занепокоєні судовим вироком українському юристу, громадському діячу, активному учаснику Революції Гідності Сергію Стерненку та вважаємо кримінальне переслідування активіста політично вмотиваним.

Це – вирок не громадянину України, це – вирок системі правосуддя України, яка продовжує слугувати чиїмось політичним чи меркантильним інтересам. Тому винесене 23 лютого рішення Приморського районного суду м. Одеси ставить під сумнів незалежність судової гілки влади та її здатність забезпечувати чесне і неупереджене розслідування. Викликає тривогу інформація про політичний тиск на слідство, що регулярно з’являється в медіа. На жаль, цей вирок - ще одна причина вважати, що судова система в Україні перетворилася на знаряддя тиску та усунення незручних для влади людей.

Замість влаштовувати “судилища” над проукраїнськими громадськими активістами, закликаємо суддів та правоохоронну систему змістити фокус своєї уваги на тих, хто у 2014 році катував і вбивав українців під час Революції Гідності, в той час як Сергій Стерненко боровся за українську Одесу.

Ми сподіваємося на відновлення справедливості під час розгляду апеляції. І наполягаємо, що проблему потрібно вирішувати системно – лише реформа судової системи дозволить відновити справедливість і довіру людей до суддів.
Також закликаємо народних депутатів та представників інших органів влади утриматись від тиску на розслідування справи; утриматись від політично мотивованого переслідування активної частини громадянського суспільства, а саме  українського юриста, громадського діяча, активного учасника Революції Гідності Сергія Стерненка, українську волонтерку, старшого бойового медика Яну Дугарь, учасника російсько-української війни Андрія Антоненка, українську лікарку-педіатра, волонтерку, громадську діячку, військового медика, кандидата медичних наук Юлію Кузьменко, ветерана ДУК "Правий сектор" та української добровольчої армії Вікторію Котеленець, активного учасника подій на майдані, добровольця, ветерана російсько-української війни, в’язня режиму внутрішньої окупації Віктора Панаско, оскільки такі дії призводять до загострення суспільного протистояння в Україні" - йдеться у зверненні.