ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийська ОТГ: виклик прийнято

Об’єднання українцям завжди давалось нелегко. Проте уряд пішов правильним шляхом і фінансово стимулював перші створені об’єднані територіальні громади. Села отримали оновлені амбулаторії, віддалені місця адміністраторів ЦНАПу, фінансування проектів на освітлення та капітальні ремонти, обладнання для дошкільних та загальноосвітніх закладів. Це сильно відрізнялося від того, що виділяли районні державні адміністрації.

Об’єднання сільських громад пожвавилось в 2016-2017 році. Довкола ж міст гуртуватися селяни не квапились. Міський голова Коломиї Ігор Слюзар зняв напругу переконливою заявою, що землі селян залишаться громаді села, на них місто не претендує. Більше того – жодне рішення, що стосується долі приєднаних населених пунктів, не буде прийматися без попередньої згоди громадської ради села, йдеться на сайті міської ради.

Історичний момент: створення Коломийської ОТГ

6 вересня 2018 року міська рада ухвалила рішення про добровільне приєднання громад Шепарівців, Товмачика, Іванівців, Саджавки та Кубаївки. Через 10 днів до Коломиї приєдналися Воскресинці.
Наша громада стала першою в області ОТГ з центром в місті обласного значення і тепер досвід Коломиї стає в нагоді тим містам, які теж планують об’єднатися. А ще ми стали однією з найбільших громад в області за територією і за кількістю жителів.

- Більша громада – більші можливості, - оцінює цей рік міський голова Ігор Слюзар. – Ми скористалися перевагами реформи децентралізації, за такий короткий час отримали додаткове фінансування з державного бюджету на ремонт доріг та вуличне освітлення у селах. А ЦНАП залучив кошти від міжнародної програми «U-LEAD з Європою», яка працює лише із сільськими громадами, бо Коломия як місто не могла подавати заявки. І хоч у кожного населеного пункту нашої громади різні проблеми й досягнення, головне – ми одна громада. Те, чого неможливо досягти поодинці, стає реальним, коли робити разом.

 

Перші кроки нової громади

Насамперед зміни стосувалися організації роботи. Сільські голови стали виконувати обов’язки старост. Міський голова Ігор Слюзар провів нараду, щоб почути про нагальні потреби й скласти план дій. У селах утворили громадські ради. Без їхнього схвалення міська рада не приймає жодного рішення щодо сіл.
З першого дня утворення об'єднаної територіальної громади у наших селах були введені віддалені місця адміністраторів ЦНАПу. Подання заяв на отримання довідок, субсидії, інші адміністративні послуги мешканці сіл отримують на місцях. До слова, опалювання в адміністративних будинках наших сіл перевели на електричне коштом міського бюджету.
Наступний крок – визначення пріоритетних завдань. Міський голова зібрав всі запити від сіл у єдиний список. Частина робіт отримала фінансування з міського бюджету, інші проекти - з інфраструктурної субвенції. У 2019 році Коломийська ОТГ отримала з держбюджету інфраструктурну субвенцію в розмірі 3 млн.грн. Ці кошти були спрямовані на капітальні ремонти доріг або вуличного освітлення.

Позитивні зміни відбулись і у сфері медицини, благоустрою, розвитку громадянського суспільства. 

У наступних публікаціях міська рада розповідатиме  про зміни у сфері медицині, активізацію розвитку громадянського суспільста і окремо про кожне село Коломийської ОТГ.