ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийська ОТГ: Товмачик

Товмачик приєднався до Коломиї у вересні 2018 року.
 
Населення - 1593 особи, 644 двори.
 
Засноване 1649р. Товмачик – село з давньою історією. Назва, за легендою, походить від перекладачів, які проживали на цій території і служили князю Остромислу.
 
У селі діє три церкви (ПЦУ, УГКЦ) і ще одна – на території виправної колонії (УПЦ МП). До слова, колонія - найбільший платник податків. Також є сільськогосподарське фермерське господарство «Хорома». Крім цього, в Товмачику діють підприємства з виготовлення плитки та з виробництва комбікорму. У селі є ліцей, ДНЗ, будинок культури, адмінбудівля, амбулаторія загальної практики сімейної медицини.
 
в.о. старости села Товмачик Віктор Григорчук
За словами в.о. старости Віктора Григорчука, переваги від приєднання до Коломиї великі. До приєднання у бюджеті села на цілий рік було менше 430 тис грн власних коштів, 48,4 тис грн - бюджет розвитку.
- Перше, що нам вдалось після приєднання до Коломиї, - аналізує в.о. старости села Товмачик Віктор Григорчук, - це відремонтувати дорогу, яку роками не вдавалось зробити. На капітальний ремонт вулиці Шкільної було виділено 529 тисяч гривень інфраструктурної субвенції і майже 1 мільйон з бюджету розвитку міської ради.
Що ще зробили в селі у 2019 році:
1. Капітальний ремонт вуличного освітлення;
2. Поточний ремонт щебенем вул. Січових стрільців;
3. Щебенування вулиці, де проходить Хресна Дорога;
4. Прогортання снігу цієї зими нарешті відбувалося без проблем;
5. Управління комунального господарства виконує всі роботи з благоустрою.
Плани на 2020 рік
На наступний рік громада села планує продовжити ремонт доріг, заміну вуличного освітлення, замінити дах ліцею. Також у планах - завершити освітлення ще декількох вулиць за рахунок інфраструктурної субвенції.