ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийська ОТГ: Шепарівці

Шепарівці приєдналися до Коломиї 6 вересня 2018 року.
 
Населення – 1410 осіб, 538 дворів.
 
Перша згадка про село  - 1389 р.
 
Село колись називалось Шопарівці. В архівних документах 13-14 століть згадується, що на початку села була корчма із заїжджим двором, тут була велика шопа, через болотисту місцевість обкопана глибокими ровами. До цієї шопи подорожні заганяли коней та волів і там ночували. “Ночував там, де шопа і рівці”,-- говорили вони зустрічним. Звідси й пішла назва села.
 
Про давність села свідчать археологічні пам'ятки — могили на терасі Прута, на орних землях біля річки Коломийки, а також на території Шепарівського лісу. Урочище «Шепарівський ліс» Шепарівського лісництва — теж пам'ятка природи. Тут на площі 21 га збереглися рештки дібров Прикарпаття природного походження віком понад 200 років.
 
адмінбудівля с. Шепарівці
Шепарівці розташовані впритул до Коломиї. У селі є гімназія, будинок культури, фельдшерсько-акушерський пункт, адмінбудівля. У Шепарівцях діє громадська рада, в складі якої тринадцять мешканців. Рішення, що виносяться на сесію міськради і стосуються села, мають бути попередньо погоджені громадою.
Відомі особи – Петро Слободян (футболіст, тренер), Петро Терпелюк (народний артист України), Роман Буждиганчук ( кікбоксер, бізнесмен, політик).
У Шепарівцях діє кілька підприємств. Найбільший платник податків – КП «Коломияводоканал». Також працює Шепарівське лісництво, мініцех з переробки м’яса, три ресторанно-готельні комплекси та один відпочинковий. Землі обробляє ТзОВ «OSKARАРГО ТРЕЙД».
 
Виконуюча обов’язки старости села Шепарівці Ірина Муцак
Виконуюча обов’язки старости села Ірина Муцак вважає, що Шепарівці вже давно асимілювалися з Коломиєю, бо більшість мешканців села працюють у місті, сільським господарством мало хто займається. Багато дітей з села відвідують школи Коломиї.
Влітку Ірина Муцак пройшла навчання від проекту «ПРОМІС» для старост сіл, щоб виготовити інвестиційний паспорт для Шепарівців. Направду, село має дуже зручне розташування: лежить на перетині доріг на Івано-Франківськ, Коломию та Буковель. Відтак можливостей для розвитку готельно-відпочинкового, рекреаційного та зеленого туризму багато. Для інших інвесторів також в селі знайдеться чимало переваг.
У 2019 році виконано:
1. Ремонт пам’ятника Т.Шевченку, що знаходиться на кільцевій розв’язці;
2. Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення вул. Шевченка (заміна опор, заміна ламп на LED). Вартість – 450 тис.грн. Це кошти інфраструктурної субвенції. Загальна протяжність освітленої вулиці – 1,5 км;
3. Закупівля обладнання для діловода та адміністратора ЦНАПу;
4. Управління комунального господарства виконує всі роботи з благоустрою.
Серед нагальних справ – берегоукріплення р. Прут, проектно-кошторисна документація вже готова.
 
У планах на 2020 рік – капітальний ремонт гімназії та ремонт адмінбудівлі. Кошти інфраструктурної субвенції планують спрямувати на капітальний ремонт вуличного освітлення на ділянці від КП «Коломияводоканал» і до кільцевої розв’язки.