ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийська ОТГ отримала розширені повноваження держархбудконтролю

Відновлення процесу децентралізації функцій держархбудконтролю дозволило надати самостійність у містобудівних питаннях Коломийській об’єднаній територіальній громаді.

17 грудня 2019 року відповідний акт приймання-передавання справ підписали в.о. Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Строкач та міський голова Коломиї Ігор Слюзар, повідомляється на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Загалом по Україні це 13 ОТГ, яка самостійно контролюватиме будівництво на своїй території.

Коломия вже має досвід управління містобудівними процесами, адже ще у грудні 2016 року отримало повноваження держархбудконтролю від ДАБІ. Із розвитком реформи децентралізації у жовтні 2018 року місто об’єдналося у єдину громаду із прилеглими населеними пунктами, тож виникла необхідність поширення функцій держархбудконтролю і на ці території. Завершення проходження ОТГ необхідних процедур стало можливим після якісних змін, що відбулись у роботі Держархбудінспекції.

Отже, відділ з питань державного архітектурно-будівельного контролю Коломийської міської ради може реєструвати дозвільні документи на будівництво, здійснювати перевірки на будмайданчиках та вживати заходів реагування на всій території об’єднаної територіальної громади, а саме – у місті Коломия по об’єктам незначного та середнього класу наслідків, а відтепер і у селах Іванівці, Товмачик, Шепарівці, Воскресинці, Саджавка та Кубаївка щодо об’єктів незначного класу наслідків.

«Приклад Коломиї є підтвердженням, що важелі держархбудконтролю необхідні свідомим громадам. Адже маючи трирічний досвід самостійності у питаннях містобудування, місто вже у складі об’єднаної територіальної громади також виявило бажання контролювати будівельну діяльність на своїй території. Реформа місцевого самоврядування сьогодні залишається однією з пріоритетних у політиці уряду. Тож Держархбудінспекція робить все можливе, щоб у галузі будівництва децентралізація охопила якомога більше населених пунктів України», – відзначив в.о. Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олександр Строкач.