ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянам рекомендують не вживати воду з джерела "Кляштор" - перевищений вміст нітратів

Коломийським районним центром контролю та профілактики хвороб періодично проводяться лабораторні дослідження довкілля на предмет циркуляції збудників кишкових інфекцій, паразитарних і особливо-небезпечних захворювань, холери, поліовірусів, хімічних сполук та інших.
Як повідомляється, станом на 1 вересня досліджено 56 проб води із відкритих водоймищ (річка Прут та два озера – місця масового відпочинку), бактерій групи кишкової палички та холери не виявлено, хімічні показники (аміак, нітрати, нітрити, отрутохімікати) в межах норми. Збудники паразитарних захворювань у річках Сопівка, Коломийка, Пістинька, Прут, Радилівка, Млинівка, Косачівка відсутні.
У питній воді джерела «Кляштор» із 272 досліджень вміст нітратів у 10 пробах перевищував гігієнічні нормативи. Тому фахівці рекомендують не вживати воду до природного самоочищення та позитивних лабораторних досліджень. Також з громадських криниць міста відібрано 329 проб, де в окремих були виявлені нестандартні проби.
З центрального водопроводу Коломиї досліджено 176 проб, а також  з Отинійського, Гвіздецького, Коршівського водопроводів та два локальні (с. Л.Хлібичин, Ковалівка) – за фізико-хімічними показниками зразки відповідають гігієнічним нормативам
Досліджувались також стічні води (6 проб) на вміст ентеро-поліовірусів у стаціонарних точках (Коломийська інфекційна лікарня та очисні споруди с.Корнич) – збудника не виявлено.
З метою попередження водної метгемоглобінемії серед дітей до 3 років досліджено 50 проб води криничної з с. Сопів, у 4 зразках виявлено перевищений вміст нітратів, с. Мишин – із 52 досліджень 3 нестандартні.
З метою виявлення циркуляції збудників природно-осередкових інфекцій (туляремія, лептоспіроз, хвороба Лайма) досліджено 175 іксодових кліщів (Залуч, Товмачик, Княждвір), та 11 мишовидних гризунів - позитивних знахідок не виявлено.
У пробах грунту із стаціонарно неблагополучних пунктів по сибірській виразці (В. Ключів, Мишин, Товмачик, Ценява, Коломия, Підгайчики, Сопів) збудника сибірки не виявлено. Котролювався вміст у ґрунтах солей важких металів із масиву Леонтовича, а також на межі санітарно-захисної зони від колишніх складів отрутохімікатів (Кийданч,Сідлище, Товмачик) – перевищень не виявлено. Досліджувались зразки піску з пісочниць дитячих закладів на наявність паразитарних захворювань (М.Камянка, Мишин, Пядики,Турка, Матеївці. Залуч, Джурків, В. Камянка) – збудника не виявлено.
 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.