ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянам на замітку: як підготуватися до здачі аналізів

Протягом життя у кожної людини виникає необхідність здавати аналіз крові. Причини для проведення дослідження можуть бути різними.

При відвідуванні клініко-діагностичної лабораторії для здачі аналізу крові необхідно дотримуватись певних рекомендацій, повідомляється на сторінці Коломийської дитячої лікарні.

Відвідайте свого лікаря (сімейного, педіатра чи спеціаліста) та визначіть з ним справжню потребу у здачі аналізів. Аналіз – це обстеження, яке допомагає лікарю виставити правильний діагноз. Тому тільки лікар допоможе вам уникнути непотрібних обстежень.

Щоб Ваші аналізи були максимально точними, при підготовці до здачі загального аналізу крові, біохімічних аналізів, дослідження загортальної системи крові, гормонів, онкомаркерів, серологічних досліджень та ін. слід дотримуватись таких правил:

- За декілька днів до походу в лабораторію відмовитись від смажених, гострих і жирних продуктів, не їсти солодощі, не вживати спиртні напої, пити виключно просту воду, не відвідувати сауну чи лазню;
- Кров для лабораторних досліджень рекомендовано здавати вранці натщесерце після нічного 12-годинного голодування;
- Напередодні аналізу необхідно утримуватись від фізичних навантажень, прийому алкоголю та ліків (за можливістю), змін в звичайному раціоні харчування;
- Лягти спати в звичний час і піднятися не пізніше ніж за 1 годину до взяття крові;
- Вранці після під’йому утримуватись від куріння;
- Якщо існують труднощі з відміною ліків, необхідно повідомити про це лікаря або лабораторію;
- Кров слід здавати до рентгенологічного, ендоскопічного, ректального дослідження, фізіотерапевтичних процедур;
- Безпосередньо перед взяттям крові необхідно виключити фізичне навантаження (біг,під’йом по сходах), емоційне збудження, відпочити 10-15 хвилин.
- Для більшості досліджень проби крові слід брати з 8 до 10 години ранку.
- Також, для деяких показників (залізо, ТТГ, паратгормон) відмічається суттєва зміна концентрації після 10 години ранку.
- Пам’ятайте! В різних лабораторіях можуть застосовуватися різні методи дослідження та одиниці вимірювання.
- Щоб оцінка Ваших результатів була конкретною та існувала прийнятність результатів, проводьте дослідження в одній і тій самій лабораторії, в один і той самий час. Порівняння таких досліджень буде коректним.
- При недотриманні рекомендацій, отримані результати можуть бути недостовірними.

ПРАВИЛА ПІДГОТОВКИ ДО ДОСЛІДЖЕННЯ СЕЧІ

Загальні рекомендації:
• Ретельний туалет зовнішніх статевих органів:
• Жінки: перед забором сечі вводять гінекологічний тампон у піхву. Не рекомендується робити аналіз сечі під час менструації (оптимально _ через 2 дні після її закінчення).
• Чоловіки: ретельний туалет зовнішніх статевих органів з відкриттям голівки статевого члена.
• Лежачих хворих попередньо підмивають слабким розчином марганцевокислого калію (або його замінником).
• Сечу з судна, горщика та ін. брати не можна!
• У грудних дітей після ретельного туалету статевих органів бажано збирати сечу в сечоприймачі. 
• Сеча, вичавлена з памперса, дослідженню не підлягає!
• Сечу збирають у спеціальний контейнер або чисто вимитий скляний посуд.
• Для підвищення достовірності результатів не рекомендовано здавати в один день кілька аналізів сечі.
На контейнері з сечею необхідно вказати прізвище, ініціали та рік народження.
Загальний аналіз сечі:
• Сечу збирають вранці натщесерце відразу після сну. Збирають тільки ранкову сечу, взяту в середині сечовипускання, так як вона більш концентрована, і з нею вимиваються патологічні елементи, що зібралися в нирках і сечовивідних шляхах за ніч.
• Не рекомендується вживати напередодні дослідження (за 10-12 годин) алкоголь, гостру, солону їжу, а також харчові продукти, що змінюють колір сечі (наприклад, буряк, моркву);
• В міру можливості варто виключити прийом сечогінних препаратів.
• Перед здачею аналізу необхідно зробити ретельний туалет зовнішніх статевих органів.
• Жінкам рекомендується робити дослідження до менструації або через 2 дні після її закінчення.
• Сеча збирається в суху, чисту, добре вимиту від чистячих і дезинфікуючих засобів пластикову або скляну ємність (оптимально: стерильний одноразовий контейнер для сечі), об'ємом не менше 10 мл, який щільно закривається кришкою.
• Зібраний матеріал необхідно, по можливості, доставити в лабораторію в найкоротші терміни (при тривалому зберіганні в сечі випадають нехарактерні солі, що заважають точному опису осаду, а також можливе забруднення зразка сторонньою бактеріальною флорою. Бактерії, що знаходяться в сечі, починають виділяти аміак, поглинати глюкозу, в результаті чого змінюється pH середовища. Крім того, жовчні пігменти, що містяться в сечі, на світлі починають руйнуватися).