ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянам на замітку: чому важливо, щоб димові та вентиляційні канали були справні

При вологій та вітряній погоді, а також у період спеки, тяга в ДВК суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися зворотна тяга.

Про це застерігає "Івано-Франківськгаз".

Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці і виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться  в димоходи При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом.

Як перевірити тягу самостійно

Чи є тяга,  кожний споживач може перевірити самостійно, за допомогою  легкої смужки паперу. Її слід  прикласти  до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомою – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути і негайно звернутися до балансоутримувача для виклику спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.

Хто відповідальний за стан та перевірку димових та вентиляційних каналів

Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання п. 6: відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів покладається:

  • у житлових будинках на балансоутримувачів чи голову ОСББ;
  • у приватних будинках - на власників (орендарів). Саме балансоутримувач  перевіряє  справність димоходів та вентиляційних каналів або залучає фахівців сторонніх організацій (які мають дозвіл Держпраці на виконання відповідних робіт);
  • власники приватних будинків також мають право самостійно перевіряти та прочищати ДВК, але тільки після одержання інструктажу і пам'ятки.

Результати перевірки  ДВК оформляють актом. У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) про заборону користування газовим обладнанням, а також  направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану ДВК для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.

Періодичність обстеження

  • Димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно перевіряються один раз на рік, перед початком опалювального сезону. 
  • Якщо такі прилади працюють цілий рік – двічі на рік (навесні і восени).
  • Димові канали опалювально-варильних печей - не рідше одного разу на 6 місяців (навесні і восени). Димоходи із перетином, меншим за перетин димовідвідного патрубка газового приладу мають обслуговуватись щонайменше кожні 2 місяці.
  • В зимовий період, не рідше одного разу на місяць, домовласник повинен проводити огляд оголовків димоходів, щоб вчасно запобігти їх обмерзанню і закупорці.
  • Вентиляційні канали обслуговуються одночасно з димовими.