ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянам на замітку: чим виїзні мобільні бригади відрізняються від «швидкої»

Рівно місяць тому в активному словнику українців з’явилося нове словосполучення - «виїзні мобільні бригади». За розпорядженням Головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, такі бригади створено при кожній центральній районній лікарні. Як вони функціонують у Коломиї, розповів сімейний лікар, лікар виїзної мобільної бригади Роман Кархут.

Для чого створені виїзні мобільні бригади?

Виїзні бригади при КНП КМР «Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» створені спеціально для того, щоб виїжджати до пацієнтів, які, згідно діючих наказів, мають підозру на COVID-19 з легким перебігом для первинного встановлення діагнозу.

Чим вони відрізняються від «швидкої»?

Лікарі екстреної медичної допомоги виїжджають, коли йде мова про важкі стани чи необхідно реанімувати людину тощо. Виїзні бригади створені, щоб розвантажити «швидку», оскільки в них стало набагато більше роботи. Ми виїжджаємо, щоб пацієнти, які не потребують невідкладної допомоги, могли також отримати якісний результат тесту.

Скільки мобільних бригад є в Коломиї?

В нас є дві бригади. Ми чергуємося, виїжджаючи до пацієнтів Коломийської ОТГ. Станом на сьогодні, двох бригад вистачає, щоб охопити ту кількість пацієнтів, які підпадають під підозру.

За яких умов до пацієнта приїжджає бригада?

Для цього мають бути чіткі передумови: попередній контакт із особою, хворою на COVID-19 або погіршення самопочуття після повернення із закордону тощо. Тоді пацієнт повідомляє про свій стан сімейного лікаря, лікар – завідувача, керівника центру та на основі цього здійснюється запис у спеціальний журнал. Виїзна мобільна бригада виїжджає за адресою, вказаною в цьому журналі.

Читайте також: Ігор Трефяк: "Зубний біль не обирає часу"

Назарій ТОДОРІВ

Юлія МАРЦІНОВСЬКА