ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Івано-Франківщина на третьому місці з кінця за кількістю автомізованих лікарень. ВІДЕО

За кількістю автомізованих закладів Івано-Франківщина займає третє місце з кінця. Найскладніша ситуація, відзначають фахівці з районними лікарнями і тими, що знаходяться в підпорядкуванні обласної ради.

Втім і серед них є такі, що вже за крок до підписання договорів з Національною службою здоров’я, пише Репортер.

Зокрема, Косівська ЦРЛ. Тамтешні медики кажуть, що з нетерпінням чекають аби реформа вторинної ланки запрацювала.

«Зараз у нас проблема – постійно не вистачає коштів, – каже в.о. директора КНП Косіівська ЦРЛ Дмитро Микитюк. – Відповідно до бюджетного кодексу в нас йде фінансування на одного жителя, а щільність населення в нас нижча ніж в інших районах. Тому ми дуже чекаємо, аби реформа вступила в дію і ми отримували гроші за медичну послугу.І тоді питання із затримкою заробітної плати залишаться в минулому».

Раніше в МОЗ закликали завершити процес реорганізації медзакладів до жовтня, щоб укласти договори з НСЗУ і у 2020 році отримати фінансування по новому. Якщо не встигнуть цього зробити, то на місцеві бюджети ляже додатковий тягар з утримання лікарень. Втім медзаклади таки отримують відстрочку, найближчим часом вони будуть фінансуватися за рахунок субвенцій. Але зволікати з реформою фахівці все ж таки не радять, бо від цього залежить підвищення зарплат.