ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Хто і що будує біля фонтану

Навпроти фонтана у самому центрі Коломиї зводиться новий будинок. Він вже встиг привернути увагу багатьох коломиян. Ми знайшли його власника, який відповів на питання, які цікавлять коломиян.

 

''Ми запропонували найкращу ціну''

Як стало відомо, власником новобудови біля фонтана є Дмитро Клапцуняк. У Коломиї він відомий також тим, що є власником колиби ''Трембіта''.

За його словами, на місці його новобудови раніше стояв гуртожиток медичного коледжу. Сама будівля належала місту. Однак з часом будинок став занепадати і руйнуватися. Саме тому Коломийська міська рада і виставила його на аукціон.

''На аукціоні ми запропонували найкращу ціну, – каже Дмитро Клапцуняк, – і, відповідно, стали новими власниками''.

До бюджету, за словами пана Дмитра, він сплатив 7,4 млн грн.

 

Стара будівля могла завалитися будь-якої миті

''Будівлю купили у жахливому стані, – продовжує пан Клапцуняк, – і на це є усі підтверджуючі документи''. Зокрема, повністю був завалений підвал, сходова клітка та другий поверх. Не було покриття, через що будівля замокала. У підвалі будинку постійно стояла вода, яка перетікала до підвалів сусідніх будинків. Відповідно, руйнація будинку колишнього гуртожитку за принципом доміно призводила і до початку руйнації сусідніх будинків.

''Перш ніж зводити новобудову, – каже пан Дмитро, – ми допомогли деяким сусідам та провели там капітальні ремонти. Також проведені роботи щодо укріплення будинків зліва та справа''.

 

Будинок відповідає усім архітектурним нормам

''Перш ніж приступити до зведення будинку, ми пройшли усі необхідні інстанції. Це містобудівна рада у Коломиї, пізніше була експертиза від комісії з культурної спадщини у Львові, а також ми отримали усі дозволи від Держбудконтролю. Жодна з цих інстанцій не мала зауважень до проекту'', – переконує новий власник.

У затвердженому проекті є чіткі розміри нового будинку, і щодо висоти в тому числі. ''Зведений будинок не відступає від затверджених розмірів ні на сантиметр'', – каже Дмитро Клапцуняк.

Фінансував проектні і будівельні роботи, за словами пана Дмитра, він разом з братом і сестрою. Джерело коштів – вже існуючий бізнес родини у Коломиї.

 

Міський бюджет отримав 7,4 мільйона гривень

Прокоментувати ситуацію ми попросили і міського голову Коломиї Ігоря Слюзара. Пан Ігор каже, що старий будинок був гуртожитком медичного коледжу. У ньому стався обвал другого поверху, тоді навіть проводилася евакуація дітей.

''Відповідно після цього інциденту міська рада вирішила виставити аварійний будинок на продаж, – каже Ігор Слюзар. – Оскільки будівля не мала історичного значення, то в умовах аукціону був дозвіл на її знесення''. Міський голова також додав, що від продажу цього будинку бюджет міста поповнився на 7,4 мільйона гривень.

Віктор Фітьо