ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Гуцульські громади Прикарпаття та Закарпаття об’єднаються для покращення розвитку туризму

Гуцульські громади Закарпаття та Прикарпаття планують укласти договір про міжмуніципальне співробітництво, який сприятиме розвитку туристичного потенціалу Гуцульщини
Розвиток туризму на гірських територіях та можливості для міжмуніципального співробітництва обговорили під час круглого столу з сімома гуцульськими громадами Закарпатської та Івано-Франківської областей, інформує ULEAD Закарпатський регіональний офіс Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe.
Під час заходу в онлайн-форматі обговорили механізм укладення договорів про співробітництво територіальних громад та успішні практики співробітництва громад у сфері туризму Івано-Франківської та Закарпатської областей.
"Громади Гуцульщини мають потужний потенціал у сфері туризму, розвитку креативних індустрій, виробництві екологічних продуктів і активна співпраця громад дозволить використати цей потенціал і реалізувати не один розвитковий проєкт", - підкреслив керівник Закарпатського РО Mykola Siusko.
"Громади без перебільшення будують нову Україну, а самому - це дуже непросто. Гуртом здолати виклики легше", - натхненно зауважив очільник ULEAD Івано-Франківський регіональний офіс Руслан Панасюк.
 Під час заходу представники громад дізналися з уст радника Закарпатського РО Pavlo Riabokon про нормативно-правове регулювання укладення договору про міжмуніципальне співробітництво у якості інструменту розвитку туристичної галузі в територіальних громадах.
Цікавим досвідом з колегами поділився Ruslan Boichuk, який розвиває бренд Верховина Карпати. Представник громадської організації переконаний, що важливий ефект у промоції краю дає співпраця влади, бізнесу та громадськості. А Maksym Chopey, радник Івано-Франківського РО переконаний, що виклики розвитку територій свідчать про те, що глобальні проєкти не варто реалізовувати лише на території однієї громади.
Голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук озвучив ідеї щодо підписання договору про міжмуніципальне співробітництво та презентацію у майбутньому проєкту такого договору. Він переконаний, що синергія громад дасть значно більший ефект, ніж робота кожної громади над власним розвитком окремо. Нині йдеться про амбітний задум міжобласного, а можливо, і міждержавного договору об'єднання гуцульських громад.
Таке співпраця може дати створення своєрідного бренду Гуцульщини, підготовку спільних туристичних маршрутів та проєктів, інвестиційних пропозицій та проєктів, розвиток креативних індустрій, збереження та розвиток етнокультурних гуцульських традицій, ремесел та промислів, промоція та створення унікальних гуцульських продуктів, наприклад, кошика зі смаколиками, серед яких - важливим інгредієнтом є бриндза.
Незабаром договір буде спільно доопрацьовано та погоджено з іншими гуцульськими територіальними громадами.
Логічним продовженням заходу на Закарпатті стане схожий захід, який відбудеться у квітні з прикарпатськими громадами на базі Івано-Франківського РО.
Фото ілюстративне
Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.