ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Готівкові перекази за новими правилами: роз’яснення від Національного банку України

Операції на суму понад 5 тис. грн з 1 січня 2021 року будуть потребувати ідентифікації клієнта. Це стосуватиметься лише тих випадків, коли ви будете поповнювати готівкою в терміналі картку іншої людини. У такому випадку банк знає клієнта, якому ви надсилаєте гроші, проте не знає вас, тому попросить пройти ідентифікацію – наприклад, прикласти свою картку до зчитувача на терміналі.

Це обмеження не створить суттєвих незручностей, адже середній чек переказу через термінали самообслуговування та банкомати з функцією прийому готівки в Україні складає 832 грн. Це ушестеро менше, ніж встановлений ліміт у 5 тис. грн., повідомляється на сайті ОДА.

У власників терміналів є два варіанта роботи з 1 січня: встановити на термінали спеціальні зчитувачі або приймати платежі до 5 тис. грн без ідентифікації.

При цьому надходження грошей з-за кордону на вашу картку залишається без змін.

Жодних лімітів на зарахування коштів на рахунок валютним законодавством чи законодавством з фінансового моніторингу не встановлено.

Якщо ви переказуєте за кордон готівку через міжнародну систему переказу коштів, тоді вас попросять показати паспорт та пояснити, що це за платіж. Наприклад, зазначити у реквізитах, що це допомога родичам.

Читайте також: Поповнення картки на суму більше 5 тис. грн: що передбачає новий фінансовий моніторинг