ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Голова Коломийської "Просвіти" Василь Глаголюк відзначає 70-річний ювілей

12 березня 70-літній ювілей відзначає кандидат історичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України, завідувач Коломийського відділу Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, голова Коломийського міськрайонного товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка Василь Глаголюк.
У Музеї коломийської книги з нагоди 70-річчя Василя Глаголюка організована виставка його книг та чисельної кількості видань, в яких вміщені наукові та краєзнавчі дослідження.
Василь Петрович – відомий на Прикарпатті педагог, керівник освітянських установ. Обирався депутатом Коломийської міської ради першого демократичного скликання. Працюючи у свій час заступником міського голови, сприяв відкриттю в Коломиї чотирьох вищих навчальних закладів. Важко уявити Коломийську Просвіту без Василя Глаголюка, яку він очолює із 1991 р. до сьогодні. Товариство під його керівництвом – ініціатор багатьох корисних справ та суспільно-громадських ініціатив. Проведено спорудження пам’ятників, меморіальних таблиць видатним діячам та борцям за волю України. За підтримки Просвіти засновано ряд міських літературних премій, видано за кошти Просвіти багато книжкових видань місцевих авторів. Організовані літературно-мистецькі заходи з усіх визначних подій. Василь Глаголюк є членом Національної спілки журналістів та Національної спілки краєзнавців України.
Василь Петрович особисто підготував велику кількість статей історико-краєзнавчого змісту, є учасником багатьох регіональних та Всеукраїнських конференцій. В доробку Василя Петровича понад 60 наукових праць, монографій тощо. Його монографія «Українська преса Покуття» була основою для захисту дисертації кандидата історичних наук. Дещо пізніше він одержав і звання ваківського доцента.
Товариство «Просвіта» і його голова є співзасновником Музею коломийської книги. Василь Глаголюк, як заступник директора музею, особисто подарував велику кількість відповідних книжкових видань.
Держава і громадськість високо оцінює його жертовну працю, він нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, є заслуженим працівником освіти України, лауреатом обласної краєзнавчої премії ім. Володимира Полєка, нагороджений вищими відзнаками товариства «Просвіта». Також нагороджений медалями «За заслуги» перед Прикарпаттям та Коломийщиною, почесним знаком міського голови та багатьма іншими відзнаками.
Директор Музею коломийської книги 
Валерій Ковтун