ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Гірські регіони подали до Кабміну проєктів на загальну суму понад 12 млрд грн

Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області подали до фінансування в рамках Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки проєктів на загальну суму понад 12 мільярдів гривень, більшу частину яких в областях планують отримати саме з державного бюджету.

Про це повідомила Олена Бойко, Генеральний директор Директорату регіонального розвитку Мінрегіону в контексті підготовки проєкту Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки.

"На запит обласних державних адміністрацій загальний обсяг фінансування цієї державної програми на три роки становить більш як 12 млрд грн. З них більш як 80% – це кошти, які регіони планують отримати з державного бюджету, 20% – кошти місцевих бюджетів та інших джерел. Саме так бачать на місцях співвідношення фінансування проєктів, які вони пропонують", – сказала Олена Бойко.

За її словами, фінансування програми з державного бюджету у розмірі понад 12 млрд грн – це захмарна цифра. «Проаналізувавши подані проєкти, ми бачимо, що не завжди ОДА бачать розвиток територій у комплексі або не оперують цифрами щодо можливостей власних бюджетів, можливостей державно-приватного партнерства, міжнародної технічної допомоги. Саме тому основне навантаження з фінансування проєктів вони покладають на державний бюджет», – зазначила представниця Мінрегіону.

При цьому більш як 53% з цих 12 млрд регіони пропонують вкласти у розвиток інфраструктури, в тому числі – соціальної, на питання екології у планах спрямувати 21%, на туризм – 14% і лише 12% фінансування регіони хочуть спрямувати на розвиток економіки у гірських населених пунктах.

"Маємо ще декілька днів, щоб змінити акценти, бо будувати соціальну інфраструктуру, не стимулюючи економічні процеси, – це шлях в нікуди. Ця інфраструктура буде потім нікому не потрібною, бо там просто не буде людей. Тому слід оптимізувати ті завдання і заходи, які ви пропонуєте. Ми повинні зрозуміти, які проєкти є дійсно пріоритетними на найближчі три роки, щоб запустити соціально-економічний розвиток цієї території», – сказала Олена Бойко.

Олена Бойко нагадала про ресурси, які можуть бути залучені для фінансування проєктів в рамках майбутньої державної програми: «Ми вбачаємо, що принаймні на 2020 рік будуть збережені такі джерела фінансування, як Державний фонд регіонального розвитку, субвенція на розвиток інфраструктури об’єднаних громад, секторальна підтримка Європейського Союзу. Також можна використовувати кошти міжнародної технічної допомоги, субвенцію на соціально-економічний розвиток окремих територій, а також цільові кошти бюджетної програми, які, відповідно до Указу Президента, мають бути передбачені в держбюджеті на наступний рік».

Також Олена Бойко під час свого виступу нагадала про часові рамки у підготовці проєкту державної програми для розвитку Карпат: «До 10 вересня маємо завершити формування проєкту на основі пропозицій облдержадміністрацій. Зараз ми очікуємо від ОДА фінансово-економічного обґрунтування тих пропозицій, які вони подали. До 20 вересня мають пройти усі процедури погодження проєкту програми з центральними органами виконавчої влади. До 22 вересня ми вже повинні подати проєкт відповідної постанови Кабінету Міністрів на розгляд Уряду».