ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Гідна оплата праці: як навчитися просити достойний гонорар

Будь-яку праця має бути гідно оплачуваною. Чому ж тоді багато людей відчувають сором, озвучуючи бажану зарплату? Уявімо, що ви – грамотний спеціаліст, маєте вищу освіту, можете пред’явити відмінне портфоліо. Словом, ви – справжній професіонал. Але збільшити доход вам не вдається. Розмовляючи з замовником, ви соромитися попросити саме ті гроші, яких вартий ваш труд.   

Чому виникає незручність

Зазвичай так трапляється, коли людина сумнівається у власному професіоналізмі. Це стосується усіх сфер життя, включаючи гемблінг. Деякі відвідувачі онлайн казино України не почуваються впевнено, тому віддають перевагу маленьким ставкам. З одного боку, це добре, адже не дає програти багато коштів у разі низки невдач. З іншого – не дає розвиватися та насолоджуватися азартним відчуттям. Щоб позбутися невпевненості, слід деякий час пограти безкоштовно в деморежимі.

Щодо гонорарів, то тут людині здається, що вона обдурює роботодавця. Виникає почуття незручності, навіть сорому за те, що прийдеться брати певні гроші за свою ніби не найкращу роботу. Існує кілька обмежень, які заважають повірити у себе.

«Я не впораюся!»

Коли ви так думаєте, то відволікаєтеся від самої роботи та зациклюєтеся на власному страху. Це дійсно впливає на ефективність результату, до того ви не можете реалістично оцінити зроблене. Щоб впоратися із завданням, слід подумати, що саме вас лякає. Що ви будете робити, якщо результат не сподобається? І ось із «Я не впораюся!» ви вже перейшли до «Пошукаю спосіб зробити роботу якнайкраще».

Недостатньо досконало

Перфекціоністи завжди прагнуть до досконалості. У них все має бути ідеально – з їхньої точки зору. Але більшість людей простіше дивляться на речі. Те, що для вас уявляється недосконалим, для них буде відмінним, і про це не варто забувати. Щоб позбутися постійного незадоволення своєю працею, слід пам’ятати, що ідеал – лише орієнтир.

Синдром самозванця

Так званий синдром самозванця – це нездатність оцінити власні досягнення. Ви дуже боїтеся, що вас ось-ось розкриють − і тоді ніби буде зрозуміло, що насправді ви некомпетентні. Інші люди бачать в вас експерта, захоплюються вашими досягненнями, але вас це не переконує. Щоб позбутися синдрому, слід скласти перелік своїх успіхів: освіта, високі оцінки, успішні курси, база знань, досвід тощо. Хіба все це мало би місце, якщо б ви були дійсно некомпетентні? Ставте собі це запитання кожного разу, коли відчуваєте сумніви в своїх силах.

Не можна помилитись

Якщо ви хоча б раз помилилися і помилка була виявлена, у вас може надовго залишитися неприємне відчуття. Як наслідок, виникає впевненість у тому, що помилятися не можна ні в якому разі, адже ви − професіонал. Щоб позбутися тривожності з цього приводу, слід змінити ставлення до помилок. Вони трапляються у всіх. Щоб не помилятися, варто переглядати свій результат: перечитати текст, перерахувати формулу, передивитися звіт тощо. Знайшовши помилку, ви вдруге її не зробите.

Не бійтеся просити гідну оплату за свій труд. Адже ви витрачаєте на нього час і задієте знання, яких немає у замовника. Професіоналізм завжди ціниться, особливо коли експерт постійно поглиблює свій потенціал за рахунок самовдосконалення та впевнений у власних силах.