ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

«Франко і Коломия» - віче до 168-ої річниці з Дня народження поета

"Франко і Коломия" - саме такий акцент звучав на пам'ятному віче в Коломиї, присвяченому 168-ій річниці з Дня народження Івана Франка. І це зовсім невипадково, адже великий поет та мислитель бував у нашому місті близько 15 разів! 
       Щоправда за абсолютно різних обставин. Тут він пережив важкий період ув‘язнення 1880 року, тут він попрощався зі своїм першим коханням Ольгою Рошкевич. Шкода, що коломийські вулиці й будівлі не вміють говорити…


Саме в нашому місті у 2012 році встановили надзвичайно красивий пам'ятник Камереві. Над монументом працювали львівський скульптор Василь Гурмак, коломийський скульптор Василь Андрушко, а також архітектор Олег Пріль. Франко ніби рухається назустріч людям, сходячи з віків у сьогодення.... 

         Літературну інсценізацію «ФРАНКО І КОЛОМИЯ» представили глядачам актори Народного драматичного театру ім.В.Симчича: Роман Лукинчук, Марта Теліщук, Назар Дем’янчук, Христина Паращук.
     Керівник - Галина Малярчук.

     Далі - вільний мікрофон, поезії Франка лунали в середмісті Коломиї від усіх бажаючих. Розпочала декламувати начальниця управління культури та туризму Коломийської міськради Мар’яна Кодіна.

 

         З привітальним словом до коломиян звернувся голова міськрайонного товариства  «Просвіта» Василь Глаголюк. Модерувала віче провідний методист Народного дому Ольга Курчій. Доповнили атмосферу заходу чудові листівки, виготовлені спеціально до цієї події, в яких коротко передана історія Франкових відвідин Коломиї.


       
Музика на слова Івана Франка та побажання кожному глядачу від самого поета - залишили в серці теплий спогад про цю подію.


Галина Малярчук