ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

ФОТО. Глава УГКЦ Блаженніший Святослав освятив у Коломиї унікальну дзвіницю, збудовану з ініціативи Андрія Іванчука

Подія історичного масштабу. Сьогодні до Коломиї на освячення унікальної дзвіниці з карильйоном біля церкви св. Йосафата приїхав сам Глава УГКЦ Патріарх Святослав.

Дзвіниця Андрія Первозванного була збудована благодійним фондом "Покуття" з ініціативи народного депутата та засновника фонду Андрія Іванчука.

Це відновлення нашої історії, адже раніше тут містився римо-католицький костел Діви Марії з дзвіницею, а 1946 року дзвіницю знищила радянська влада, а в 1950-х роках у будівлі теперішньої церкви було ремісниче училище. Потім тут розташувався дитячий магазин "Каштан". Завдяки зусиллям та ініціативі Андрія Іванчука та заснованого ним благодійного фонду "Покуття" зараз церква має практично первісний вигляд.

Дзвіниця вже встигла стати новою візитівкою писанкового міста. Спорудження дзвіниці, яка дуже схожа до первісної, тривало трохи більше чотирьох місяців.

Унікальності дзвіниці надає встановлений карильйон. Це музичний інструмент із 51-им дзвоном.  Їх на спеціальне замовлення вилила відома компанія Нідерландах. Найменший дзвін важить 5 кг, найбільший – близько пів тонни. Дзвони виготовлені на 80 відсотків з бронзи, решта – олово з різними домішками. 

Досі в Україні було п'ять карильйонів, в нас тепер – шостий. Зокрема, схожий карильйон має дзвіниця храму Святого Миколая, яка височіє у Києві на Аскольдовій могилі, внесок на будівництво цієї дзвіниці також зробив Андрій Іванчук.

Зустрічали приїзд Блаженнішого Святослава звуками трембіти та традиційним хлібом і сіллю. Після короткої літургії, яку Патріарх Святослав співслужив із митрополитом Івано-Франківським Володимиром Війтишиним, єпископом Коломийським Василієм Івасюком та єпископом Чернівецьким Йосафатом Мощичем, унікальна дзвіниця була посвячена.

 На захід завітали тисячі людей з Коломиї, Коломийщини, Городенківщини та кількох довколишніх районів.

Звертаючись, після освячення дзвіниці, до коломиян Святослав Шевчук сказав, що скучив за нашим містом. Адже, за його словами, останній раз був тут аж чотири роки тому.

Крім цього, він висловив надію, що наступного приїзду до Коломиї не потрібно буде чекати так довго.

Відновлення та освячення дзвіниці Патріарх назвав особливою подією. Це відновлення історичної пам’яті про нас усіх, українців, про наше місто та про роль Церкви у житті нашого народу.

Також Блаженнійший сказав, що дуже мало міст в Україні можуть похвалитися карильйоном. Дзвін, за словами глави УГКЦ, це засіб через який людина може почути голос Бога. Дзвіниця буде стояти і буде голосом правди. Нехай дзвони будять наше сумління, - сказав патріарх.

Закінчуючи свою промову Святослав Шевчук подякував усім, хто долучився до зведення унікальної дзвіниці.

Зокрема, звернувся до Андрія Іванчука, та висловив йому подяку за те, що той піднявся до такої непростої справи та довів цю справу до вінця.

"Я вас (Андрія Іванчука, - ред.) вітаю, що Коломия вам довіряє. Ми це побачили в останніх подіях державного буття", – звернувся Патріарх до Андрія Іванчука.

Ініціатор відновлення дзвіниці Андрій Іванчук сказав, що подія для коломиян дійсно унікальна в духовному вимірі. Слова Патріарха, каже пан Андрій, змусили присутніх задуматися над вічним.

"Освячення дзвіниці закінчила процес планування та спорудження цього архітектурного об’єкту. І спостерігаючи за усмішками на обличчях і дорослих і дітей, стало зрозуміло, що все вийшло якнайкраще. Приємно, що багато років ця споруда буде прикрашати наше місто, наш покутський край. Думаю, що попереду в нас ще дуже багато добрих справ", – зазначив Андрій Іванчук.