ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

ФОТО. У Коломиї відкрили унікальну дзвіницю з карильйоном, яку збудували за ініціативи Андрія Іванчука

Сьогодні у Коломиї відбулася історична подія - урочисто відкрили унікальну дзвіницю з карильйоном, яку збудував біля церкви св. Йосафата БФ "Покуття" з ініціативи Андрія Іванчука. 

Дзвіниця вже встигла стати новою візитівкою писанкового міста. Спорудження дзвіниці, яка дуже схожа до первісної, тривало трохи більше чотирьох місяців.

Збудована дзвіниця – це відновлення нашої історії. Раніше тут містився римо-католицький костел Діви Марії з дзвіницею, а 1946 року дзвіницю знищила радянська влада, а в 1950-х роках у будівлі теперішньої церкви було ремісниче училище. Потім тут розташувався дитячий магазин "Каштан".

Завдяки зусиллям та ініціативі Андрія Іванчука та заснованого ним благодійного фонду "Покуття" зараз церква має практично первісний вигляд.

Нова коломийська дзвіниця має 51 дзвін. Їх на спеціальне замовлення вилила відома компанія у місті Астен (Нідерланди). Найменший дзвін важить 5 кг, найбільший – близько пів тонни. Дзвони виготовлені на 80 відсотків з бронзи, решта – олово з різними домішками. Такі дзвони відслужать не одну сотню років.

Урочистосте відкриття новозбудованої дзвіниці з карильйоном розпочалися під звуки трембіти. Опісля хор "Просвіта" виконав духовний гімн України "Боже великий, єдиний".

З вітальним словом до присутніх звернувся ініціатор будівництва дзвіниці Андрій Іванчук.

"Дуже дякую всім, що прийшли сьогодні  на відкриття. Минули тяжкі часи для нашої церкви. На цих фото ми бачимо, яка була церква і двіниця. Я народився і виріс в Коломиї. Коли я ходив до першої школи, це був дитячий магазин. Я низько вклоняюся громаді Коломиї, що після розпаду Союзу храм змогли  відновити. Ця дзвіниця - це найменше, що я міг зробити для міста. Це відновлення справедливості, повернення того, що в нас забрали. Дзвіниця трішки не така як була колись, але ми її будували в ногу з новими технологіями. Ця дзвіниця - унікальна, вона має карильйон. Три роки тому ЮНЕСКО внесло карильйон до нематеріальної спадщини. Досі в Україні було п'ять карильйонів. Дзвони відлиті на найкращій ливарні світу, яка дає вічну гарантію. Ці дзвони відображають 4 октави, тож карильйон може грати будь-який музичний твір. Дуже тішить, що вже кілька років у першій  музичній школі працює клас карильйону. Можливо тут, у Коломиї, народяться карильйоністи, які прославлятимуть наше місто на цілий світ".

Андрій Іванчук також повідомив коломийській громаді, що на освячення дзвіниці 3 серпня до Коломиї приїде Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

Народний депутат запросив до благословення владику Коломийської єпархії Василія Івасюка і вручив єпископу символічний ключ від дзвіниці.

Владика Василій у свої чергу передав ключ настоятелю церкви священномученика Йосафата о. Володимиру Касіяну.

"Ми тут зібралися, щоб урочисто прийняти в дар новозбудовану дзвіницю і карильйон від Андрія Іванчука. У 1946 - 47 роках дзвіницю біля храму знищила радянська влада. Благодійний фонд "Покуття" відновив двіницю, яка стала окрасою краю. А звуками карильйону можна насолоджуватись століттями", - наголосив владика.

Опісля єпископ запросив  під звуки карильйону заспівати гімн України, який підхопила вся велелюдна площа.

Нагадаємо, дзвіниця особлива тим, що вона оснащена унікальним музичним інструментом – карильйоном, яких в Україні небагато. В Україні є таких карильйонів п’ять, у Коломиї буде шостий. Карильйони є у Михайлівському золотоверхому монастирі, у Свято-Феодосіївському чоловічому та у Гошівському монастирях.

Також схожий карильйон має дзвіниця храму Святого Миколая, яка височіє у Києві на Аскольдовій могилі, внесок на будівництво цієї дзвіниці також вніс Андрій Іванчук.

Щоб правильно все встановити та налаштувати, запросили з Києва засновників карильйонного мистецтва в Україні братів Сергія та Леоніда Ботвінків. Наявність такого інструмента в Європі вважається свідченням високої культури й заможності міста, – стверджують майстри. Майстри стверджують, що коломийська дзвіниця разом з карильйоном – чудовий проект, який органічно вписався в архітектуру міста.

Після привітальних слів на відкритті лунали відомі пісні й композиції у виконанні учнів Гвіздецької школи мистецтв, Коршівської дитячої музичної школи, коломийських музичних шкіл №1 і №2.

Запросили на свято відомого віртуоза карильйонної музики Назара Черненка. 

 "Приїзд Патріарха, Глави нашої церкви, нашого духовного батька на освячення дзвіниці – це неординарна подія, вона неабияк важлива для нас і для цілої Коломиї, і ми маємо зустріти його гідно", – наголосив Василій Івасюк, правлячий архієрей Коломийської єпархії УГКЦ.

"Коломияни, я вітаю вас з цим чудовим святом, ви отримали чудовий подарунок для свого міста. Цей період був дуже напружений, майже пів року ми робили цей карильйон, і зараз неабияк задоволені, що від сьогодні він приноситиме людям радість. Ця дзвіниця була побудована в надзвичайно короткий термін, ми багато бачили, їздили по Європі і світі,  бачили дзвіниці з 14, 15, 20 століть, проте такої не зустрічали ніде. Дякуємо нашим будівельникам, дякуємо всім високоваліфікованим спеціалістам, усім майстрам. Ми працювали без вихідних, працювали по 12 - 14 годин… Проте це вартувало цього і свято вдалося", - наголосив Леонід Ботвінко, майстер карильйонного мистецтва.

Марина Ославська, викладачка музичної школи №1: "Я виступаю тут із нашим оркестром "Трембіта" . Відчуття неабиякої величі, для міста - це надзвичайна подія. Я задоволена, що завдяки Андрієві Іванчуку в нас є така дзвіниця".

Богдана Венгринська , коломиянка: "Це дуже масштабне свято, я не очікувала,, що так багато буде людей. Моя сестра, власне, навчається в музичній школі, вона - карильйоністка, от якраз зараз має виступати, я вважаю це неабияк круто, що тепер в Коломиї буде власний карильйон і такі дітки, як моя сестра, зможуть виступати і грати тут".

Марія: "Свято дуже гарне, я приїхала сюди з Воскресінців, мені дуже подобається".

 Бабця Андрія  Іванчука  Галина Олексіївна, 90 років:  "Я дякую Богові, що маю такого внука. Він в мене дуже гарний, шанує мене, а найголовніше - я вдячна йому, що він так працює для людей і ще може багато зробити, хай йому Бог допоможе".

  Ігор Граділь: "Я думаю, що Коломийщина та Городенківщина дуже чекала цього свята, адже багато хто знає історію міста, знає історію цієї церкви, що тут колись стояла дзвіниця, яка тішила не тільки прихожан тієї церкви, а і всіх мешканців міста. І коли в березні місяці був закладений камінь нашим кандидатом, багато хто сумнівався, що в такий короткий термін тут постане нова дзвіниця. І тут сьогодні на цій площі ви бачите тисячі коломиян, їх щасливі очі. Як на мене, Господь Бог допоміг нам в цьому і мешканці неабияк задоволені".

 О. Олег Ткачук (парох церкви в селі Сопів): "Сьогодні гарний, врочистий день. Мені ще колись бабця розповідала, що тут на цьому місці була дзвіниця. І ми дочекались, що нова дзвіниця тут постала, звучить цей прекрасний карильйон. Маємо надію, що Господь поблагословить і церкву святого Йосафата повністю відновлять і благословить нас, українців, і все у нас буде добре".