ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Держбюджет має виділити майже 9 млн грн на житло для дітей-сиріт на Прикарпатті

На сьогодні на обліку служби у справах дітей облдержадміністрації перебуває 1315 дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 358 дітей, як такі, що опинились у складних життєвих обставинах.

Із 1315 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 1026 -  влаштовані під опіку, піклування. Функціонує 81 прийомна сім’я, куди влаштовано 132 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також 10 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), в яких виховується 73 дітей.

"У поточному році в сім’ї прикарпатців влаштовано 152 дітей, зокрема: під опіку, піклування - 100 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в прийомні сім’ї - 15 дітей (створено 5 сімей), у дитячі будинки сімейного типу - 21 дитина (3 ДБСТ),  усиновлено 16 дітей. Загалом сімейними формами виховання охоплено 93,6 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", - доповів під час щотижневої наради під керівництвом голови облдержадміністрації Дениса Шмигаля начальник служби у справах дітей ОДА Іван Ковалик.

Сьогодні особливої уваги заслуговує питання створення служб у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах, адже лише у чотирьох із 30-ти ОТГ області вони функціонують. Відсутність таких служб у структурі ОТГ суперечить чинному законодавству, позаяк відповідно до Закону України "Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей" передбачає, що  штатна чисельність працівників служб у справах дітей виконавчих комітетів сільських, селищних рад відповідних територіальних громад встановлюється з розрахунку один працівник служби не більше ніж на одну тисячу дитячого населення. У випадку, коли дитяче населення громади становить менше тисячі дітей - не менше одного працівника на об’єднану територіальну громаду.

Служба у справах дітей має бути створена, як окрема юридична особа.

"Хочу наголосити, що голови об’єднаних територіальних громад несуть особливу відповідальність за дітей дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у їхніх громадах, - підкреслив Денис Шмигаль. – Вони повинні забезпечити всі умови для функціонування і роботи відповідних служб, які забезпечуватимуть захист прав і інтересів дітей даних категорій".

Також зазначалося, що у поточному році в обласному бюджеті передбачено та виділено кошти в сумі 1 600 тис. грн. для забезпечення житлом 3 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 2 осіб з їх числа.

Із Державного бюджету передбачено виділити кошти в сумі 8 899,2 тис. грн. для забезпечення житлом дітей-сиріт. У цьому році зазначені кошти, відповідно до наданих документів, будуть розподілені районам та містам обласного значення тощо.