ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Де найбільше пралісів на Прикарпатті

Праліси – це лісові екосистеми, що виникли й розвиваються природним шляхом та без істотного втручання людини. У звіті Конференції міністрів лісового господарства Європи (MCFPE) зазначено, що пралісом називають лісовий масив, який практично не зазнавав людського втручання і у своїй структурі та динаміці демонструє природний розвиток, причому його ґрунти, клімат, флора, фауна й життєві процеси не зруйновані, не змінені через лісокористування, випас худоби або інший безпосередній чи опосередкований

У листопаді 2018 року Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарство вперше в Україні ініціювало процес заповідання пралісів. Тоді ж лісівники, науковці та представники Всесвітнього фонду природи WWF в Україні підписали клопотання про створення пралісових пам’яток природи у ДП «Болехівське лісове господарство», повідомляється на сайті ОДА.

Паралельно проводилася робота з ідентифікації пралісів і старовікових лісів на території інших лісових господарств області. У результаті камерального аналізу та окремих обстежень в натурі, зроблено висновок, що більшість ділянок, попередньо визначених представниками Всесвітнього фонду природи WWF в Україні, як праліси, вже перебувають у межах природо-заповідного фонду та охороняються законом. І лише частина з них, розташована в межах лісових ділянок, не мали охоронного статусу. На багатьох ділянках під час натурних обстежень виявлені сліди лісогосподарських заходів, туристичні, мисливські стежки, випадки випасання худоби.

З 2019 року у держлісфонді Прикарпаття триває базове лісовпорядкування, під час якого запропоновані організацією WWF в Україні ділянки додатково обстежили спеціалісти Львівської лісовпорядної експедиції, лісогосподарських підприємств та інших профільних організацій. У результаті досліджень складено попередній список ділянок, що відповідають критеріям старовікових природних лісів (пралісів).

На сьогодні площа лісів, які попередньо відповідають критеріям пралісів, на Прикарпатті охоплює близько 10 тис. гектарів. Найбільше природніх старовікових лісів знаходиться у держлісфондах Осмолодського та Вигодського лісгоспів (70% від загальної площі).

Останнім завершив роботи з обстеження потенційних ділянок пралісів ДП «Осмолодський лісгосп». Під час базового лісовпорядкування, яке триває в лісгоспі, було проведене детальне обстеження запропонованих організацією WWF в Україні ділянок спеціалістами лісогосподарського підприємства та Львівської лісовпорядної експедиції ВО «Укрдержліспроект». В результаті обстеження була отримана Зведена відомість ділянок, що потенційно відповідають критеріям старовікових, природних лісів і пралісів, яка у вигляді висновку про належність лісових ділянок державного підприємства «Осмолодське лісове господарство» до пралісів, квазіпралісів та природних лісів загальною площею 4008,8 га погоджена підприємством (лист №247-2 від 13.05.2020 року).

Нагадаємо, у 2017 році Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат». У цьому документі визначаються поняття, що таке «природні ліси», «праліси» та «квазі-праліси», а також встановлюється особливий правовий режим їх збереження та охорони. Крім того, цей закон забороняє всі види рубок, будівництво споруд, прокладання шляхів, проїзд транспорту, випасання худоби, промислову заготівлю недеревинних лісових продуктів. Основні критерії віднесення лісів до праласів регламентовані «Методикою визначення належності лісових територій до пралісів, квазіпралісів і природніх лісів», затвердженої наказом Міністерства екології та природніх ресурсів України № 161 від 18.05.2018 року. Також згідно згаданого закону вводиться адміністративна відповідальність за порушення вимог охорони природніх лісів, пралісів, квазіпралісів та вносяться зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконну порубку дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, у заповідниках або на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду.