ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Чому на Прикарпатті голосували за антиукраїнські партії: коментар експерта

На дострокових виборах до Верховної Ради України в Івано-Франківську перемогла партія "Слуга народу" з результатом 25,61%; "Голос" - 18,41%; "Європейська Солідарність" - 17,46%; ВО "Свобода" - 12,07%; ВО "Батьківщина" - 9,67%.

Такий результат виборів експерти називають прогнозованим, пише Фirtka.

"Результат виборів очікуваний, бо прогнозувався результатами соціологічних опитувань. Особливо це стосується лідерів виборчих перегонів. Він є відповіддю на соціальні очікування щодо нових політичних сил та нових облич при владі", - говорить кандидат політичних наук Ігор Доцяк.

Ці вибори показали і те, що в традиційно патріотичному та європейськи орієнтованому Івано-Франківську з'являється щораз більше прихильників таких політичних сил, як "Опозиційна платформа - за життя" - 2440 (3,11%) голосів франківців, "Партія Шарія" - 640 голосів (0,81%), "Опозиційний блок" - 406 (0,51%) голосів. Це, за словами експертів, є свідченням розчарування виборців у національно-демократичних силах.

"Прикарпаття давно вже неоднорідне у виборчих симпатіях. Міграційні процеси, незадоволення суспільною ситуацією, значна кількість внутрішньо переміщених осіб, протестні настрої назагал впливають на вибір. Є певне розчарування в національно-демократичних силах, що зупинились на рівні патріотичної риторики, а в соціальній практиці діють у корисливих особистісних і групових інтересах", - коментує Ігор Доцяк.

Ще цікавішим є факт, що швидше за все, і партія Шарія, і "Опоблок" вже незабаром фінансуватимуться з державного бюджету як такі, щоЮ згідно закону, отримали більше 2% голосів на виборах до Верховної Ради.

Читайте також: Хто з представників Прикарпаття потрапив до Верховної Ради. ФОТО ДЕПУТАТІВ

 

Загальна сума державного фінансування партій залежить від розміру прожиткового мінімуму та явки на виборах. Згідно з даними ЦВК, явка на цих виборах становила 14,7 мільйона виборців. Кожен виборець приносить до загального кошика державного фінансування 2% прожиткового мінімуму - 38 гривень і 42 копійки. Від кількості голосів за конкретну партію залежить, скільки держкоштів вона одержить.