ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Будівництво дзвіниці біля церкви св. Йосафата переходить у завершальну стадію

Храм св. Йосафата є одним із найцікавіших об’єктів серед культових споруд не лише нашого міста, а й цілого Покутського краю.

Колись на цьому місці за історичними згадками та словами правлячого архієрея Коломийської єпархії УГКЦ Василія Івасюка була дзвіниця, та її в 1946 році зруйнувала Радянська влада.

"Зараз ми живемо в часи незалежної України, і такі історично цінні речі потрібно відновлювати. Хотілося б, щоб ця дзвіниця так само зайняла достойне місце в історії. Це велика заслуга нашого краянина Андрія Іванчука, який дуже багато робить для нашого міста. Чого тільки вартують реставраційні роботи  храму Благовіщення Пресвятої Богородиці.  Хочеться, щоб Коломия гордилася і цінувала таких людей, які дбають за те місто, звідки вони походять”, - наголошує єпископ Василій Івасюк.

Нова окраса міста над Прутом

Ще починаючи від березня, за сприяння благодійного фонду "Покуття", заснованого Андрієм Іванчуком,  розпочалося будівництво дзвіниці, яке тепер переходить у фінальну стадію. Зараз тут відбувається підготовка фасаду до нанесення фактури, опісля буде виконуватись ґрунтування, паралельно триває  робота  над дахом дзвіниці.

"Сьогодні вже закінчуємо встановлювати дерев’яний каркас, залишиться тільки встановити металоконструкцію даху. Що стосується електричних робіт - вони теж зроблені. На цьому тижні працюватимемо з гранітом, опісля перейдемо до встановлення  металевих сходів".

 Також майстри зізнаються, що додатково використовують пінопласт, проте не для утеплення споруди, а для її рельєфності: "Дзвіниця буде красивою, ми намагаємось підкреслити її архітектуру, яка повністю відповідатиме архітектурному стилю церкви", - розповідає виконроб Віталій Гуменюк.

Зараз на дзвіниці працює 10 людей. Проект дороговартісний, а ще це дуже трудомісткий процес, проте майстри виконують все за планом, навіть випереджають його.

Дізнаємось зі слів Назарія Тодоріва, відповідального за проект, що за декілька днів в Україну привезуть дзвони з Нідерландів, які спершу відправлять до Києва на монтаж, а вже згодом до Коломиї привезуть цілу карильйонну систему. "Я з нетерпінням чекаю моменту, коли Блаженніший Святослав Шевчук освятить дзвіницю і зазвучать дзвони коломийського карильйону", - каже Назарій.

 "Дзвіниця буде повністю автоматизованою, її об’єднають з годинником на ратуші – буде своєрідний передзвін, – розповідає фундатор Андрій Іванчук. – Ми плануємо запрошувати видатних музикантів, які гратимуть на карильйоні. І я впевнений, що кожне свято відбуватиметься за участі нашої дзвіниці і вона відіграватиме значну роль у духовному житті міста. Також велике значення має спосіб вилиття дзвонів, щоб через 100 – 200 років вони так само добре звучали,  як на момент встановлення. І для цього ми обрали найкраще, що зараз є у світі, запросили справжніх майстрів карильйонного мистецтва, які вже з кінця червня почнуть роботи із встановлення та налаштування дзвонів".

Карильйон – символ культурного багатства міста і туристична принада

Мало міст може похвалитися дзвіницею з інсталяцією звуку, яку спорудять в Коломиї. Карильйон в писанковому місті, що складатиметься із 51 дзвона, матиме  дві системи – електронну та механічну.  Біля кожного дзвона будуть  встановлені електромагнітні “бойки” різних розмірів залежно від ваги дзвона. Керування здійснюватиметься через спеціальний комп’ютер, на якому будуть запрограмовані мелодії, які лунатимуть у визначений час. Друга – це механічна система керування дзвонами. На першому поверсі дзвіниці буде встановлена  спеціальна карильйонна клавіатура,  виготовлена  за європейським стандартом 2000, який застосовується в більшості карильйонів світу. Далі за допомогою спеціальних поворотних елементів та пристроїв для натягування тросів клавіатуру з’єднають з кожним дзвоном. 

"Карильйон будується навіки, тому дуже багато елементів  виготовлені з нержавіючої сталі, алюмінію, траси із застосуванням кевларових тросів, язиків з високоякісної бронзи. Це дуже складний інструмент, лише на проектування якого  потрібно багато часу та дуже висока кваліфікація. Спершу дзвони привезуть до Києва, де ми налаштовуватимемо механізми, прикріпимо до металевої конструкції, а згодом вирушимо до Коломиї і встановимо й налаштуємо повноцінну систему", -  розповідає майстер з виготовлення механічних та електронних карильйонних систем Леонід Ботвінко.

Також пан Леонід поділився, що в автоматичній програмі коломийського карильйону багато відомих українських мелодій, записаних і налаштованих вже тут, на місці, серед яких – пісня на слова Тараса Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий", молитва за Україну  "Боже великий, Єдиний" та інші. Майстри-карильйоністи розповідають, що вся праця з встановлення та налаштування карильйонної системи повинна завершитися до кінця липня.

І вже в скорому  часі місто матиме нову дзвіницю з власним карильйоном,  мелодії якого розноситимуться вулицями, а слава про величне місто Коломию - далеко за межі країни.

 Автор: Віталій Бирчак