ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Богдан Станіславський - про 100 днів роботи на посаді голови Коломийської громади

Голова Коломийської громади Богдан Станіславський на своїй сторінці у фейсбук підбив підсумки 100 днів роботи на посаді.
"Сто днів тому міський голова та депутати на площі перед музеєм Писанки прийняли присягу.
З гаслами відкритості ми йшли всю виборчу кампанію, про них говорили на перший урочистій сесії і тому зараз чесно звітую перед Вами.
Хотів би виділити наші з вами перемоги, про які варто згадати сьогодні.
Новий та зручний, він став місцем, де молоді комфортно. Цей проект - переможець програми «Громадський бюджет». За нього проголосували люди і місто його втілило.
Тепер два береги Воскресинців єднає якісний та надійний пішохідний перехід, що серед місцевих мешканців вже отримав дуже символічну назву «Стрітенський міст». Міст збудований якісно. До прикладу, попередній, той який змила вода, мав довжину близько 100 метрів. Новозбудований - довжиною 336 метрів. Це дозволить споруді набагато ефективніше протистояти повеням. Цей міст - свідчення того, що складні проєкти можна втілити якісно та за короткий проміжок часу. Головне - мати команду, яка готова брати на себе відповідальність. А всі палиці, які пхають в колеса, ломляться об підтримку мешканців громади.
- Разом з громадами прозоро призначили старост.
Як і обіцяв, не зважаючи на те, що відповідно до останніх змін до виборчого законодавства, громади втратили можливість обирати старост - ми їм її повернули. В кожному селі нашої громади відбулись відкриті і чесні обговорення кандидатур на посаду старости (подекуди навіть двічі) і люди визначились. Бо децентралізація - це не панщина, а абсолютно навпаки. Нашій команді дуже важливо, щоб люди, яких призначено старостами, мали підтримку. Інакше нічого не вдасться.
- В Коломийській громаді за кошти ДФРР цього року капітально відремонтують музей Писанки, а також добудову модульний спортзал у Королівці.
Як міський голова дякую за те, що цього року в Коломийській громаді буде втілено ці два важливих проєкти. А перед нами зараз стоїть завдання вже розпочати роботу над тим, щоб збудовані та капітально відремонтовані об'єкти давали громаді максимальну користь. Такі розпорядження вже отримали відповідні структурні підрозділи міської ради.
- Наприкінці минулого року на частині вулиці Валова нарешті постелили асфальт та відкрили для проїзду.
Це дозволило частково розвантажити центр і робить логістику міста трішки зручнішою. Однак, попереду ще багато роботи.
- Відкрили першу в Коломиї STEAM-лабораторію у ліцеї №4 імені Сергія Лисенка.
Тут і 3D-принтер та 3D-ручки, роботи, набори для вивчення різних фізичних явищ, набори для робототехніки на базі Arduino. Доповнюють лабораторію комплекти для моделювання, конструювання з різними типами з’єднання деталей, набори цифрового вимірювального обладнання, інтерактивна дошка, мультимедійний проектор, персональні комп’ютери. Сподіваюсь, що дана суперсучасна STEAM-лабораторія буде для когось добрим першим кроком у програмуванні чи вивченні точних наук!
Таким є наш перший крок до очищення міста від конструкцій, на встановлення яких немає документів.
Це треба було зробити давно і я прошу всіх поставитись з розумінням, а власників незаконної зовнішньої реклами "по-доброму" самостійно її демонтувати. Ми розуміємо різноманітні позиції щодо цієї проблеми. Але, як би там не було, всі незаконні рекламні конструкції, що розташовані на території громади будуть демонтовані.
- Обласна рада виділила 500 тисяч на розробку проекту будівництва ще одного корпусу Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття.
Вдячний голові обласної ради Олександру Сичу за те, що посприяв у цьому. Добрий початок. Тим більше, що є добра основа. Ця комплексна споруда на сьогодні збудована лише на третину. На основі проектних пропозицій оригінального проекту буде виготовлено новий, з урахуванням сучасних матеріалів і технічних рішень. Перший проект добудови був виготовлений більше століття тому, у 1893 році. Ми візьмемо його за основу, доопрацюємо та виставимо на публічне обговорення. Після цього розпочнемо пошук коштів. Вірю, що завдяки приватним пожертвам, коштам громади та держави зможемо втілити цю ідею в життя.
- Змінили формат фінансування футбольних клубів громади.
Сільські футбольні клуби вперше отримають фінансування. Доступ до допомоги з бюджету має бути рівний, а розподіл коштів з бюджету буде відбуватись за наступною формулою. Спочатку ми визначимо загальну суму обґрунтованих потреб футбольних клубів громади. Після цього, міська рада виділить певну суму коштів на фінансування футбольних клубів. Очевидно, що вона не буде у повній мірі покривати всі фінансові запити. А тому, буде чесно розділити її у рівній мірі серед усіх футбольних клубів, залежно від затребуваної ними суми. Футбол для всіх.
- Запровадили прозорі аукціони на право оренди землі.
Це дозволяє громаді суттєво більше отримувати від орендарів. Добрий приклад - торги щодо права оренди на земельні ділянки, що розташовані в межах села Саджавка. Так, відповідно до стартової ціни по кожній з восьми ділянок, сукупно за торги громада мала б отримувати 11 368 гривень орендної плати в рік. Ми надали розголосу цій історії і, як наслідок, конкуренція суттєво зросла. Тож тепер кожного року громада буде отримувати 516 200 грн. орендної плати в рік за ці ділянки. Ще раз. Було - 11 368 грн/рік. Стало - 516 200 грн/рік. Іншими словами, середня вартість за оренду гектара зросла зі стартових 94 грн/га до 4 414 грн/га.
- Прийняли у власність та відстояли як цілісний майновий комплекс приміщення ЦРЛ.
Ми мали проблему. Районна рада хотіла передати нашій громаді КНП «Коломийська центральна районна лікарня» з декількома “але”. Зокрема, районна рада чомусь планувала залишити за собою два приміщення по вул. Лесі Українки, 43а та 45а. Однак, наша позиція була проста: або районна рада передає Коломийській громаді ВСІ об’єкти, що розташовані на території громади, як це передбачено Законом України № 1009-IX (витяг внизу допису [1]), або ми не приймемо ЖОДЕН об’єкт чи установу у свою власність та під свої зобов’язання. Вдячний всім сторонам цього процесу за те, що ми змогли дійти згоди і районна лікарня перейшла у власність громади разом з усіма спорудами, що їй належали.
- Запровадили відкритість засідань депутатських комісій.
Тепер кожен може їх переглянути онлайн. Це важливий крок на шляху до прозорості роботи ради. Трансляції відбуваються на каналі міської ради у YouTube та сторінці у Facebook. Нам нема чого приховувати, а прямі трансляції засідань допомагають мешканцям громади краще розуміти кожне питання, яке розглядають депутати.
- Перезапустили роботу координаційної ради та Центру допомоги учасникам АТО/ООС.
Координаційна рада оновлена не тільки за своїм складом, але й за принципами. Так, тепер вона включає по одному представнику від всіх військових, ветеранських та громадських організацій, які представляють учасників бойових дій, волонтерів та військових. Загалом 14 людей. Що важливо - до складу ради увійшли представники тільки тих організацій, які мають безпосереднє відношення до Коломийської територіальної громади та зареєстровані на її території. Члени координаційної ради переобрали також голову, ним став Андрій Спіров.
- Розпочали роботу з відновлення приміщення “Соколу”.
Перед нами велике завдання - знову впустити життя у Сокіл. І в нашій громаді є люди, які готові рухатись в цьому напрямку. Я вдячний їм за це. Найперше - у споруді прибрали. Зараз відбуваються консультації і робота над тим, щоб знайти фінансування і створити вірну концепцію майбутнього будівлі “Соколу”. Роботи багато, але вірю, що ми зможемо знову вдихнути життя у цю будівлю.
- Втілили культурографічний проект громади “Різдво, що єднає”.
Ми вирішили зробити зйомки коляди у кожному селі громади та Коломиї. Адже, що як не колядки найкраще передають всю силу Різдвяного дива. А такої колоритної коляди, як у Коломийській громаді немає більше ніде по світу!
- Запустили конкурс проєктів бібліотечних просторів на базі трьох різнотипових бібліотек Коломийської територіальної громади.
Прагнемо щоб коломийські бібліотеки стали центром культури, освіти і спільнодії.
Ми готові ремонтувати бібліотеки громади та перетворювати їх на громадські простори. Але перед цим ми хочемо запропонувати Вам самим створити їхню візію та дизайн. Адже прагнемо щоб коломийські бібліотеки стали центром культури, освіти і спільнодії. В них коломияни мають отримувати потрібні культурні послуги, знання, розвивати творчі здібності, креативність, таланти та цікаво й з користю проводити вільний час. Саме тому ми оголосили конкурс проєктів бібліотечних просторів на базі трьох різнотипових бібліотек Коломийської територіальної громади: бібліотеки №1 для дітей (Кобринського, 9), бібліотеки для юнацтва (Мазепи, 183), краєзнавчої бібліотеки (Театральна, 21а). Незабаром завершиться прийом пропозицій. Встигніть подати свою! А всі деталі можете знайти на сайті міської ради.
- Розпочали ремонт будинку культури у с. Саджавка. Актовий зал будинку культури у Саджавці буде оновлено.
Люди власноруч розпочали цей процес і під час толоки демонтували підлогу, аби на її місці встановити нову. За цим йдуть наступні етапи робіт. Як завжди наголошую - першочергове сприяння будуть мати ті громади, які не сидять склавши руки, а долучаються до змін.
- Утворено відділ охорони здоров’я міської ради.
Пріоритетне питання для нас - якість медичних послуг, які отримують мешканці нашої громади. І в цьому напрямку ми робимо чіткі кроки. Хочемо, щоб вони були максимально ефективними та скоординованими. Тому одним з перших рішень було створення відділу охорони здоров’я в міській раді, який має координувати розвиток медичної системи у громаді.
Вже зрозуміло, що вся медицина поступово переходить на комерційний принцип роботи, коли пацієнт стає клієнтом (споживачем медичних послуг). І тут маємо два виклики. По-перше, треба потурбуватися про доступність медпослуг для всіх груп населення, в тому числі й для соціально незахищених. По-друге, якість самих послуг повинна відповідати закладеним критеріям.
Місто готове підкласти своє плече комунальним медичним установам, щоб зробити їх конкурентоспроможними. Та спершу треба розуміти загальний план розвитку всієї медичної галузі. А тоді - чітко рухатися до спільно обраної мети.
- Запровадили відкриті конкурси на відпуск інсуліну.
Це дозволило нам відійти від звичного підходу, коли ціна і конкуренція не відігравали жодної ролі, а договір підписували з тим, з ким підписували. Як наслідок, за передбачену суму купували меншу кількість препаратів, аніж це можна було б зробити за умови відкритого конкурсу. Тепер все інакше. Постачальники змагаються за те, хто дасть нижчу ціну. Від цього виграє і бюджет, і мешканці.
 Найважливіше. Говоримо з громадою.
Добрий приклад - Перший коломийський архітектурний форум. Це комунікаційний майданчик, який організувала Коломийська міська рада для того, щоб почути думки всіх учасників ринку, спільно сформувати чесну стратегію і напрацювати єдині для всіх правила у сфері архітектури та містобудування громади. Це допоможе боротись з хаотичною забудовою міста і дасть можливість вирішити конфліктні питання, без перекладання провини один на одного. На черзі форум ОСББ та медичний форум.
Такими були перші сто днів. Працюємо далі!
Дякую Вам за підтримку і співпрацю. Разом зробимо ще більше!" - йдеться у дописі.
Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.