ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Англійська мова для дітей: з якого віку починати вивчення

Це питання, що завжди викликає купу думок і дискусій! Одні батьки переконані, що чим раніше дитина почне говорити англійською, тим краще. Інші ж вагаються, адже малюк ще навіть рідну мову не до кінця вивчив. 

У деяких приватних садочках починають викладати англійську вже з двох років. Вчать граючись, щоб діти швидше запам'ятовувати нові слова. Але чи варто так рано навантажувати малечу? Розберемося, що думають експерти з цього приводу. 

4 роки – оптимальний вік для старту

Є певні дослідження в області дитячої психології, згідно з якими англійська мова для дітей може вивчатися з чотирьох років. Цей вік вважається оптимальним для старту, тому що діти вже мають розвинуту мовленнєву базу рідної мови і готові до вивчення нової. 

Дослідження показують, що діти до шести років мають унікальну здатність швидко вбирати нову інформацію, включаючи іноземні мови. Це так званий “вік віконця”, коли мозок дитини особливо пластичний. Але пам'ятайте, що все індивідуально. 

Англійська через гру

Зазвичай дитячі курси англійської пропонують вивчати іноземні слова в цікавій формі. Діти грають у “вгадайку”, хованки, у картки та настілки. Такий підхід значно полегшує запам'ятовування і розуміння незнайомих фраз. 

Також діти обожнюють мультфільми і музику, тож навчання з аудіовізуальними матеріалами – це те, що мають пропонувати сучасні школи англійської. Вони допомагають покращити аудіювання та вимову. Наприклад, на платформі All Right є курс "Мультфільми": дітлахи дивляться улюблені мультики, а на курсі "Співи" – співають популярні пісні. 

Ваш малюк обожнює малювати так, що вже всі стіни зафарбовані? Цю творчу енергію можна перетворити на щось корисне! Разом з викладачем дитина буде малювати навколишній світ і вчитися описувати його англійською мовою.

Щоб малюки не втрачали інтерес до навчання, викладачі мають добирати теми, які їм дійсно цікаві. Це може бути що завгодно – від улюблених ігор до героїв мультфільмів чи тварин.

Важливо створити таку атмосферу, де малюк почуває себе комфортно і впевнено. Викладачі мають підтримувати малечу і бути доброзичливими, щоб дитина не боялася робити помилки і вчилася на них.

Але є кілька нюансів

Навчання англійської з раннього віку – це, звісно, круто, але є і деякі нюанси. Ось декілька важливих моментів, які варто врахувати батькам:

  • не варто занадто зосереджуватися на другій мові, поки дитина повністю не опанує рідну. Важливо, щоб малюк міг вільно спілкуватися на рівні, відповідному для його віку, і не мав проблем з мовленням. В іншому випадку, нова мова може заплутати дитину і сповільнити розвиток мовних навичок;
  • навіть якщо дитина вивчає англійську на заняттях, вдома вона може не мати можливості практикувати мову. Педагоги радять створювати англомовне середовище вдома. Це можуть бути спільні перегляди мультфільмів, читання книжок англійською, ігри та пісні;
  • без належної підтримки та заохочення дитина може швидко втратити інтерес до англійської. Психологи рекомендують заохочувати дітей маленькими досягненнями, хвалити за успіхи та показувати, що навчання – це весело і цікаво. 

Отже, з якого віку починати вивчення іноземної мови вашій дитині – вирішувати тільки вам. Бо виховання дітей – зона відповідальності мами та тата, які знають свою дитину найкраще. Важливо враховувати індивідуальні особливості вашого малюка, його готовність до навчання та інтереси. Обирайте платформи, де навчання перетворюється на захоплюючу пригоду. Тоді ваша дитина зможе вивчати англійську мову, займаючись тим, що їй дійсно подобається.