ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Андрій Іванчук набрав більше голосів ніж Шевченко, Токарчук та Вережак разом: як голосувала Коломия, Коломийщина та Городенківщина

 

Вибори відбулись, бюлетені пораховані і результати оприлюднені. Ми вже знаємо які політичні сили отримали мандат народної довіри та право на владу. Крім цього стали відомі і імена депутатів, що стали переможцями на мажоритарних округах. Коломия, Коломийщина та Городенківщина обрала Андрія Іванчука, народного депутата та ініціатора благодійного фонду «Покуття».

Отже за Андрія Іванчука проголосувало 32 179 виборців, що становить 44,62% від загальної кількості виборців, що взяло участь у голосуванні. Слід зазначити, що це один із найвищих показників на мажоритарних округах по Україні. Цікаво, що троє наступних кандидатів після переможця – Андрій Шевченко, Іван Вережак та Олег Токарчук разом набрали менше ніж Андрій Іванчук.

Свою виборчу кампанію новообраний депутат будував на гаслі «Обираємо за справами».  Головним меседжем його кампанії було те, представляти Покуття у Верховній Раді повинна людина, яка може представити громаді результати своєї роботи.

Якщо говорити про Андрія Іванчука то він у минулому парламенті ефективно працював на законодавчому полі. В його доробку як законодавця – пакет законів у галузі економіки та соціальної сфери. Варто зазначити, що він є автором 50-ти діючи законів та реформ.

Крім роботи у парламенті, Андрій Іванчук активно працює на Коломийщині та Покутті. Він, зокрема, допомагає з виділенням коштів з державного бюджету для реалізації різноманітних проєктів у Коломиї, а також у Коломийському та Городенківському районах.

Також активно на території округу працює фонд Андрія Іванчука «Покуття». Він здійснює низку благодійних проєктів, як-от комп’ютеризація шкіл, будівництво дзвіниці, реставрація церкви Благовіщення.

На другому місці із значним відставанням від лідера іде Андрій Шевченко, висуванець партії Слуга народу. За нього віддали свої голоси 18084 осіб, або 25,07 %.

27-річний Андрій Шевченко – молодший брат двох вже колишніх народних депутатів – Олександра та Віктора Шевченків. Старший Олександр, засновник Буковелю та бізнес партнер олігарха Коломойського цього разу до парламенту не балотувався, а Віктор програв вибори на своєму окрузі у Калуші представнику Слуги народу.

Андрій Шевченко був «темною конячкою» на цих виборах. Про нього майже нічого не було відомо, так само як майже ніхто не знав як він виглядає. Єдине, що вдалося довідатися – це те, що він народився 16 вересня 1991 року в Коломиї. Закінчив Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу за спеціальністю «Менеджмент організацій і адміністрування».

Він мало зустрічався із людьми, не спілкувався із журналістами. Пріоритет був поставлений на відео у соцмережах та візуальній рекламі на вулицях міст та сіл округу. Звичайно, головним акцентом на якому наголошував Шевченко була його підтримка партією Слуга народу.

За час кампанії встиг засвітитися у декількох скандалах. Зокрема його звинувачують у підкупі виборців, безкоштовно возячи людей на один день на «Буковель». Свого часу у цьому звинувачували і його двох старших братів, які є діючими депутатами Верховної Ради.

Крім цього, Андрія Шевченка звинувачували в тому, що він свідомо не показує своє обличчя. Через це люди припускали, що від нашого округу балотується чи то Андрій Шевченко, головний тренер збірної України з футболу, або ж інший Андрій Шевченко, уродженець Коломийщини і діючий посол України в Канаді.

Замикає трійку лідерів Іван Вережак, представник партії Голос. Він отримав підтримку 7894 виборців або ж 10,94%.

Іван Вережак – сільський голова Котиківської сільської ради Городенківського району. На цю посаду його обрали у 2015 р. Перед тим він працював у Городенківському районному центрі соціальних служб та деякий час був на заробітках у Великій Британії.

Цього року Іван Вережак став учасником телепроєкту «Нові лідери». Проєктом сільського голови Котиківки на цьому шоу є збереження та відновлення аркового моста біля Городенки.

Далі іде Олег Токарчук із Самопомочі. За нього проголосувало 5089 осіб, що відповідає 7,05% від кількості виборців.

Олег Токарчук – головний лікар Коломийської дитячої лікарні, лікар- травматолог. Крім цього, депутат Івано-Франківської обласної ради від партії «Самопоміч». На минулих президентських виборах він був довіреною особою Андрія Садового. Як депутат обласної ради, Олег Токарчук є членом депутатської комісії з питань екології. Але, будучи обласним депутатом, для розвитку Коломиї працював мало.

Також неодноразово мешканці Коломиї в соціальних мережах звертали увагу на незадовільний стан дитячої лікарні, яку очолює Олег Токарчук з 2011 р. Коломияни скаржаться на «вбиті» ліжка, вологу постіль, наявність тарганів та не надто привітний персонал.

Що стосується його виборчої кампанії, то вона найбільше запам’яталася обранням доволі невдалого слогану для візуальної реклами – «Вірю тобі болить». Після критики та жартів з боку коломиян, слово болить було забрано із рекламної продукції та залишилось тільки «вірю тобі».

Доволі низький результат Олега Токарчука не стільки його особиста поразка як поразка партії, яку він представляє. У Коломиї Самопоміч партія влади, яка має найбільшу фракцію у міській раді.

На п’ятому місці розташувався представник Свободи Олександр Аронець, який отримав результат 2764 голосів і 3,83%.

Олександр Аронець – уродженець Коломиї, однак давно у Коломиї не мешкає. Після навчання у Києві залишився там. Саме у столиці пробував будувати політичну кар’єру, хоч не надто успішно. У 2010 р. був кандидатом у депутати до Київської обласної ради, однак депутатом не став. Через 2 роки, у 2012 р., балотувався до Верховної Ради, але також безуспішно. Така ж доля його спіткала у 2014 р., коли пан Аронець балотувався по мажоритарному окрузі до Київської міської ради. Всі рази Олександр Аронець балотувався від партії «Свобода».

Трохи більше тисяч голосів отримав діючий депутат від нашого округу Юрій Тимошенко. За нього вирішили проголосувати 1300 людей, що складає 1,8%. Це дуже негативний результати як для діючого народного депутата від 88 округу. Нагадаємо, що на минулих парламентських виборах за Юрія Тимошенка проголосувало 27882 осіб.

За 5 років депутатської діяльності тільки 9 законопроектів до яких мав відношення Юрій Тимошенко стали діючими законами. Це була постанова про впровадження в Україні дня добровольця, зміни до вже існуючих законів щодо фінансування дорожньої галузі, про запобігання домашнього насильства, внесення змін до Сімейного кодексу тощо. Очевидно, що виборці Коломийщини і Городенківщини порахували, що цього замало для переобрання до парламенту.

Останній, хто перетнув межу 1000 голосів – Роман Калин. Він зібрав 1102 голоси або 1,52%.

В кінці рейтингу кандидати розташувались наступним чином. Василь Стефурак отримав 836 голосів або 1,15%. Він останній із кандидатів, результат якого більше за 1%. За фермером із Молодятина іде Мирослав Григорчук, висуванець партії Сила і Честь. У нього 699 голосів (0,96%). Тамара Базюк отримала 485 голосів (0,67%), Володимир Пак 477 (0,66), Тарас Княгницький із Опозиційного блоку 445 (0,61%).

Однакову кількість голосів отримав Мирослав Ласійчук, представник Громадянської платформи та Оксана Сав’юк з Аграрної партії. Обоє отримали по 289 голоси (0,4%). Останнє місце та найменшу кількість голосів отримав самовисуванець Василь Крутчак за якого свої голоси віддали 174 виборці. 

Якщо дивитися на результати виборів в розрізі Коломиї, Коломийщини та Городенківщини то в усіх трьох адміністративних одиницях округу перемогу отримав Андрій Іванчук, а на другому місці Андрій Шевченко.

Так у Коломиї за Андрія Іванчука проголосувало 9789 виборців, в той час як Андрія Шевченка підтримало 3629 коломиян. У Коломийському районі Андрій Іванчук отримав 14725 голосів і 7430 отримав Андрій Шевченко. Ну і на Городенківщині результати такі: Андрій Іванчук 7665 голосів проти 7025 за Андрія Шевченка.

Найвищий відсоток голосів Андрій Іванчук отримав у селі Білка Городенківського району. Тут за нього проголосувало 82,76% виборців. Крім цього населеного пункту Андрій Іванчук найвищі результати отримав у таких селах: Вільхівці 77,34%, Хвалибога 69,17%, Жукотин і Михалків 68,1%, Вербівці 65, 43%, Кропивище 65,14%, Дебеславці 65,04%, Ценява 63,3%, Марківка 62,3%, Корнич 61, 4% та Новоселівка 60,8%. Високі результати переможець виборів отримав і на великих дільницях Коломиї, де середній рівень підтримки Андрія Іванчука складав 50%.

Найменше голосували за новобраного депутата у селі Ясенів Пільний, Городенківського району. На двох дільницях цього села результат Іванчука 9,81% та 11,9% відповідно. Також низьку підтримку отримав Андрій Іванчук і у селі Котиківка, де сільським головою є Іван Вережак, який також балотувався до парламенту. Тут лідер перегонів отримав 14, 57%.

Що стосується Андрія Шевченка то найбільшу підтримку він отримав у вже згаданому селі Яснів Пільний. Кандидат від Слуги народу на дільницях цього села біля Городенки взяв 71,63% та 66,98% відповідно. Більше половини своїх голосів за Андрія Шевченка віддали мешканці села Корнів (55,45%).

Найменшу підтримку Андрій Шевченко отримав у селі Чортовець 9,1%.