ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Аліментні зобов’язання, передбачені сімейним законодавством

Сім’я є первинним та основним осередком суспільства. Сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Якщо хтось з членів сім’ї ухиляється від виконання ним його обов’язків, то згідно Сімейного кодексу України таку особу можна притягнути до примусового виконання цих же обов’язків. Одним із способів забезпечення виконання обов’язків є призначення сплати аліментів.

Роз’яснення на дану тему підготував Михайло Тимків, волонтер БПД Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Право одного з подружжя на утримання. Згідно з ст. 75 Сімейного кодексу України дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати таку допомогу. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку (60 років) або є особою з інвалідністю I, II чи III групи. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму (станом на 01.07.2021 року прожитковий мінімум складає 1854 грн.). Важливим нюансом є те, що розірвання шлюбу не припиняє права особи на утримання, яке виникло у неї за час шлюбу. Після розірвання шлюбу особа має право на утримання, якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу або протягом одного року від дня розірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги і якщо її колишній чоловік, колишня дружина може надавати матеріальну допомогу. Як правило аліменти за рішенням суду присуджуються одному з подружжя у грошовій формі.

Обов'язок батьків утримувати дитину. Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Тут слід пам’ятати, що відповідно до ч. 2 ст.182 Сімейного кодексу України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини, але мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (для дітей до 6 років прожитковий мінімум станом на 01.07.2021 р становить 2013 грн., а для дітей віком від 6 до 18 років станом на 01.07.2021 р. – 2510 грн).

Обов’язок повнолітніх дочки, сина утримувати батьків. Стаття 202 Сімейного кодексу України зазначає, що повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Якщо діти добровільно не хочуть допомагати, то з них в судовому порядку можуть стягуватися аліменти. Окрім сплати аліментів дочка, син зобов’язані також брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Повнолітні діти звільняються від сплати аліментів якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені. Також дочка, син можуть бути звільнені судом від обов'язку утримувати матір, батька та обов'язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов'язків. Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін. При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків.

Якщо вам необхідно отримати юридичну консультацію чи отримати адвоката для представництва ваших інтересів у суді, звертайтесь до Коломийського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги за адресою місто Коломия, вулиця Міцкевича, 8.

Графік роботи: ПН, ВТ, СР, ЧТ, - 09:00 – 18:00; ПТ – 09:00 – 16:45.

Тел: +38 (03433) 4- 63 -76,   +38 (068) 46 00 709.

 Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.