ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Аграрний союз України звернувся до влади з проханням відродити вівчарство в Карпатах

Регіональні організації Аграрного союзу України звернулися до Асоціації "Єврорегіон Карпати-Україна", щоби через депутатів Верховної Ради порушити відповідні питання в парламенті, прийняти закон про розвиток вівчарства в гірських районах Карпат. 

До асоціації входять Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області, інформує АгроПоліт, пише Дзеркало медіа. 

Повідомляється, що декілька років тому поголів’я овець в Україні налічувало майже 10 млн голів.

Рентабельність галузі підтримувалась за рахунок відносно високих цін на вовну, її потреб для виробництва в легкій промисловості. 

З переходом на ринкові умови в АПК поголів’я овець скоротилося у дев’ять разів. Колись великотоварна галузь перетворилася на дрібнотоварну і налічує 1 млн 100 тис. голів. У господарствах із поголів’ям більш як 500 голів нині утримується їх 172,5 тис.

"Вівчарство в зоні Карпат розвивається століттями. Тут є справді чудові люди, котрі знають і вміють професійно вести цю галузь. Що надихає їх майже півроку проводити на випасанні отар, далеко від сім’ї, терпіти несприятливі погодні умови з майже ненормованим робочим днем. Традиції горян, високий від діда-прадіда фаховий рівень у цій справі ще зберігають вівчарство як галузь у тваринницькому товарному виробництві. Вони, хай і в незначних обсягах, продовжують забезпечувати зростаючий з кожним роком попит на бринзю, сир, масло й вурду", – йдеться в повідомленні.

Експерти наголошують, що без державного втручання складно підтримувати позитивну рентабельність вівчарства — через надмірну вартість кормів і низькі ціни реалізації виробленої продукції. Вирішення цих проблем призвело б до зростання поголів’я овець і, відповідно, створення робочих місць у депресивних гірських районах, а також до наповнення місцевих бюджетів.