ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Адвоката, учасника АТО, дисидента Івана Макара зареєстрували кандидатом у народні депутати України в 87-му виборчому окрузі від партії "Важливий кожен"

Рішенням ЦВК №89 від 02.03.2021 року правозахисника, адвоката Івана Макара зареєстрували кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі №87 від політичної партії «Важливий кожен». 

Юрист Асоціації міст України, ветеран АТО – воював у добровольчому батальйоні «Айдар». Захищав Україну на Майдані, завжди боровся з ворогами нації, випускав гостру газету «Опозиція».

Іван Макар – народний депутат України першого скликання по Старосамбірському виборчому округу (1990-1994 рр.), єдиний нардеп з передвиборчою програмою проголошення Незалежної України. У Верховній Раді був обраний секретарем Комісії з питань законодавства і законності.

Іван Макар судився з вищими посадовими особами за принципові для українців речі. Подавав заяви до Генеральної прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу проти Леоніда Кучми за державну зраду та розкрадання державного майна. У 2005 році подав позов до Верховної Ради, Президента і Кабміну щодо незаконної виплати Україною пенсій відставникам ЧФ Росії, а також – до Президента і Кабміну щодо визнання УПА воюючою стороною. А у 2007 році – до Кабміну і Фонду держмайна щодо приватизації близькими до В. Ф. Януковича структурами резиденції «Межигір'я».

Понад 20 років займається правозахисною діяльністю – пройшов чимало гучних процесів, допоміг багатьом українцям. Сьогодні він прагне кардинально змінити політичну систему, щоб мали реальне втілення положення Конституції, щоб правосуддя гарантувало порядок і справедливість у Державі.

 

Довідка

Іван Макар народився 15 січня 1957 року в с. Галівка Старосамбірського району Львівської області. В 1979 році закінчив фізичний факультет Львівського університету ім. І.Франка (спеціальність – фізик, викладач фізики), а в 1996 році – юридичний факультет Київського університету ім. Т.Шевченка (спеціальність – правознавство).

З 1979 року працював вчителем фізики, інженером Прикарпатської геофізичної експедиції, виконробом тресту, інженером-конструктором, адвокатом, головним редактором газети «Опозиція», викладачем конституційного права України та державного права зарубіжних країн в університеті «Україна». 

У 1988 році Іван Макар був одним із тих, хто організовував у Львові перші волелюдні мітинги за українську незалежність. Потрапив до буцегарні та 35 діб голодував у Львівському СІЗО.

У 1990 році обраний народним депутатом України по Старосамбірському в/о.

У 1995-1996 роках – засновник і головний редактор газети «Опозиція». У 1996 засуджений за наклеп на Президента України Л.Кучму та на главу Адміністрації Президента України Д.Табачника. Газета була свавільно закрита, обладнання частково конфісковане, а частково розграбоване прокуратурою м. Києва (на даний час рішення про закриття газети скасоване, а вирок знаходиться на стадії перегляду).

У 2014-2015 роках – боєць добровольчого батальйону «Айдар».

З 2010 року – член Спілки офіцерів України.

З 2016 року – голова громадської організації «Ветеранська взаємодопомога». Активно допомагає бійцям, які повернулися з АТО, в юридичних  питаннях.