ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

100 років тому загинув автор всесвітньовідомого "Щедрика" Микола Леонтович

Нині у світі, особливо в різдвяний період, лунає різними мовами наш знаменитий «Щедрик», яким завдячуємо Миколі Леонтовичу (1877 — 1921). Народився він на Поділлі, у теперішній Вінницькій області, у священничій родині і згодом став автором широковідомих хорових обробок українських народних пісень «Щедрик», «Дударик», «Козака несуть» та інших. Як наголошує Вікіпедія: «Його різдвяна колядка «Щедрик» перекладена багатьма мовами і відома у англомовному світі як «Carol of the Bells».

 У ніч на 23 січня 1921 р. композитор перебував у свого батька у селі Марківка Гайсинського повіту, де був убитий агентом ВЧК  Грищенком (ймовірно, це вигадане прізвище злочинця), який напросився до Леонтовичів переночувати. Вранці він застрелив Миколу Леонтовича, пограбував господарів і зник. Радянська влада намагалася переконати суспільство, що це вчинив колишній петлюрівець і аж у 1990-і громадськість дізналася правду про цю жахливу історію.

У Коломиї одну з вулиць названо прізвищем Миколи Леонтовича. У нашому місті живе професор Богдан Луканюк, який скрупульозно досліджував життя і творчість цього визначного композитора й дириґента.

Як лунає "Щедрик" на коломийському карильйоні - слухайте ТУТ.