ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Війна — це щосекундна боротьба за життя, це — пекло". Як коломиянин Віталій Юзюк воює на передовій. ФОТО

Фото коломиянина Віталія Юзюка, яке він зробив поблизу села Миролюбівка під час контрнаступу на Херсонщині, стало вірусним. Зараз військовослужбовець воює на Запоріжжі. Про те, як інженер у нафтогазовій промисловості став воїном ЗСУ, Віталій Юзюк розповів в інтерв'ю Суспільному.

Фото Віталія Юзюка, який звільняв Херсонщину, стало вірусним. Фото: Віталій Юзюк

Як для вас почалася війна?

— Для мене війна ще розпочалася у 2014 році. Участі в ній я не брав, але інформацією володів, оскільки мій рідний брат тоді захищав кордони України на Донбасі.

Коли 24 лютого почалося повномасштабне вторгнення РФ, я вирішив піти на фронт. Зі своїм другом Антоном Боледзюком пішли у військкомат у Коломиї. Нас зачислили до лав 128 окремої гірсько-штурмової бригади. Я потрапив у зенітно-ракетний дивізіон старшим оператором "Шилки".

Чому вирішили воювати?

— Пішов воювати, тому що це — моя рідна земля, тут мають рости наші діти у спокої та безпеці. Тут би мало проходити їхнє спокійне дитинство, яке намагаються вкрасти у них мос**лі. Тому роздумів "йти чи не йти", не виникало.

Фото: Віталій Юзюк

Який для вас був найважчий бій?

— Важких боїв було чимало: в Малих Щербаках (Запорізька область), на Херсонщині. Ми бачили пекло у Соледарі Донецької області.

Один з найважчих був 29 серпня 2022 під час контрнаступу на Херсонщину біля села Миролюбівка Бериславського району. Наш екіпаж у складі командира екіпажу, старшого оператора, механіка-водія та оператора-гранотометника поїхали на бойове завдання прорвати позиції русні, яка там вкорінилася.

Підтримуючи піхоту у важкому бої, ми вдало виконали це бойове завдання та відвоювали Миролюбівку.

Один з найважчих боїв Віталія Юзюка був на Херсонщині. Фото: Віталій Юзюк

Протистояння тривало майже три години. Було дуже важко, але ми впоралися. Я з оператором-гранатометником отримали численні уламкові поранення.

Після лікування повернувся на фронт до своїх побратимів. Важко лежати в ліжку, лікуватися і відчувати, як твої побратими віддають останні свої сили та відстоюють наші землі. Дуже "тягнуло" до хлопців, бо розумів прекрасно, як їм важко. Тільки в єдності й коли разом — ми сила.

Що для вас війна?

— Війна — це щосекундна боротьба за життя, це — пекло. Багато смертей, біль, жах, втрати, понівечене життя багатьох людей.

Ви  спортсмен. Чи допомагає це на фронті?

— Я — кандидат у майстри спорту з баскетболу, обожнюю футбол. У спорті — все життя. Звичайно, що на фронті це дуже допомагає. Пильність, хороша фізична форма, рухливість — це складові успіху у бойових діях.

Фото: Віталій Юзюк

Чого ніколи не зможете пробачити росіянам?

— Колись я вважав росіян нашими побратимами. Тим паче, що багато наших громадян їздили до них на роботу і підіймали їм економіку. А те, що сталося 24 лютого, не пробачу їм ніколи: смерть дітей, стрес людей, розбиті школи та лікарні. Не будемо ми братами й сестрами більше ніколи. Кожен українець розуміє і буде пам'ятати, що ці "брати" зробили.

Що, на вашу думку, може пришвидшити перемогу українців?

— Тут багато можна перераховувати факторів. На війні основне — це розумні, чіткі, злагоджені дії. Командування веде в бій своїх солдатів. А ті вже виконують бойові завдання. Нам потрібна зброя, якомога більше техніки.

Армія у нас була довго на стадії розвалювання, тому й не дивно, що в нас брак потужної техніки. Українські солдати "витискають" максимум з озброєння, яке в нас є.

Чекаємо, що нам нададуть новітню техніку, якою ми пришвидшимо перемогу. Свого часу ми з побратимом Антоном Боледзюком працювали з польським ПЗРК "Piorun" (Перун), який був дуже зручним у використанні. Від нього було багато користі у боротьбі проти російської авіації.

Фото: Віталій Юзюк

Яка фраза допомагає долати негативні думки зараз?

— "Ми — незламні", "Україна понад усе", "З вірою в перемогу".

Що вам дає сили боротися?

— Якщо чесно, то сил мало. Бо все це нелегко: жити в окопах, ховатися від обстрілів, спати у болоті та холоді. Постійні стреси. Ми повинні бути завжди зосередженими, завжди готовими дати відсіч ворогу. Але підтримка українців і, особливо, волонтерів, додає нам сил.

Як, на вашу думку, закінчиться війна?

— Тільки нашою перемогою. Бо ми — найкраща нація у світі. Ми — незламні, і цим все сказано. З нами Бог, і ми найсильніші.

Як будете святкувати перемогу?

— Насамперед візьму в руки синьо-жовтий прапор та зроблю спільне фото з моїми рідними побратимами. А потім подякую всім, хто нас підтримував і допомагав. Адже багато українців віддавали останнє зі своєї домівки, щоб нам допомогти: хтось — пенсії, хтось — їжу, хтось — одяг та взуття.

Фото: Віталій Юзюк

Що зробите найперше, коли повернетеся додому після перемоги?

— Хочу побачити своїх дітей. Вони дуже підтримували, коли мені було важко психологічно. Не бачити своїх дітей рік часу — то дуже важко. Мої сльози й біль вони відчувають.

Українські діти повинні жити у своїй рідній державі, а не ховатися від російських ракет за кордоном. Нема виправдання русні за цю війну. Діти — це наше майбутнє, а ми — їхні захисники та гордість.

Що розповідаєте про війну своїм дітям?

— Коли маю можливість, спілкуюся зі своїми дітьми. Не дуже приємно мені відповідати на питання: "Татку, а тебе не вб'ють?", "Татку, а ти повернешся живим?", "Коли закінчиться війна, бо ми хочемо додому". Розповідаю, що ми проженемо ворога з наших земель, і вони будуть жити у вільній Україні. Діти часто мені надсилають у повідомленнях малюнки, де пишуть: "Ви — наші Герої". А це — надзвичайно приємно.

Фото: Віталій Юзюк

Окрім перемоги, про що мрієте зараз?

— Зараз мрію про мир і спокій. Дуже хочу лягти у ліжко та відпочити: у теплі, накритися ковдрою і забути це пекло, в якому перебував зі своїми побратимами. Мрію про те, щоб кожна дитина побачила свого батька, дружина — чоловіка, а батьки — сина чи дочку, які захищають Україну від загарбників.

Що ви будете робити після перемоги?

— Після перемоги хочу повернутися на роботу у нафтогазову промисловість. Це для мене — дуже важлива структура. Люблю процес видобування нафти й газу. У нас багато корисних копалин, і вони мають бути державними, а не власністю наших олігархів. Також продовжу свою діяльність у політиці. Хочу бути корисним українцям. Але на все свій час.

Щодо відпочинку, то дуже хочу хоча б на 10 днів на море. Вода, пляж, сонце, поплавати в басейні із сім’єю та насолодитися цим.

Фото: Віталій Юзюк

Як ви відзначаєте ці різдвяні свята на передовій?

— Особливого святкування нема. Тим паче, що зараз нам зовсім не до свят.

Що ви б хотіли сказати тим, хто зараз в тилу?

— Скажу щиро: не можна критикувати тих, хто в тилу. Не кожен може воювати, тим паче впоратися з психологічними й моральними викликами війни. Вважаю: якщо не можеш воювати — не воюй, але тоді допомагай ЗСУ і роби корисні справи. Не можеш і цього робити, то хоча б не перешкоджай і не кажи, що нам добре, бо заробляємо по 100 тис. грн. До речі, коли з побратимом Антоном призивалися на війну, то навіть не цікавилися, чи будуть нам платити зарплату. Ми їхали захищати нашу Україну від кац*пів, а не заробляти. Тому ніколи не називайте хлопців, які борються за нашу свободу, заробітчанами.