ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Що краще – керамопанель чи електроконвектор: порівняння обігрівачів

 Сьогодні на ринку теплоносіїв України можна спостерігати різноманітність обігрівачів, але особливий інтерес покупців приваблюють керамічні панелі та конвектори. Вони стали популярними не так давно, тому у багатьох виникають питання, що це за пристрої, як вони працюють і чим відрізняються. Порівняємо їх і дізнаємося, що краще підійде для обігріву.

Особливості електроконвектора
В основі роботи конвектора лежить принцип теплообміну та циркуляції повітря. У нижній частині розташовані щілини, якими надходить холодне повітря. Усередині він нагрівається, стаючи легшим і виходячи через отвори вгору, до стелі. Охолоджуючись в приміщенні, повітря знову опускається вниз, і процес повторюється.

Переважно конвекційні обігрівачі використовують для настінної установки, багато моделей оснащені колесами для зручного переміщення. Потужність варіюється в діапазоні 0,5-2,5 кВт, щоб підібрати виріб для приміщень різної площі. Слід враховувати, що 1 кВт обігріває приблизно 10 кв. м приміщення.

Конвектори вибирають через ряд особливостей, зокрема:

  • Широкий модельний ряд. Завжди можна вибрати пристрій під власні параметри.
  • Доступну ціну. Наприклад, ціна на конвектор Cooper&Hunter стартує від 1,5 тисячі гривень.
  • Пожежну безпеку. Конвектори оснащені всіма рівнями захисту від падінь, перегріву, коливань напруги. Корпус при роботі нагрівається не сильно, тому відсутній ризик отримати опіки.
  • Зручність експлуатації. Завдяки наявності термостата конвектори можуть самостійно вмикатися і вимикатися.

Є й недоліки. Це невелика ефективність у просторих приміщеннях. Одного приладу недостатньо на площу понад 25 кв. м. Вони мають властивість трохи сушити повітря, а витрата електроенергії вища, ніж у керамопанелей.

Керамічні панелі: плюси та мінуси
Настінний керамічний обігрівач з цього каталогу https://www.moyo.ua/bt/klimaticheskaya-tekh/obogrevateli/cer_obogrevately/nastennyyi/ також працює на основі конвекції, але його будова складніше. Передня плита не тільки відіграє роль акумулятора тепла, але ще виробляє ІК-випромінювання, яке впливає на навколишні предмети. Таким чином залучений подвійний принцип: нагрів повітря та предметів, що дозволяє досягти максимального ефекту.

Переважна більшість керамічних панелей має потужність до 1 кВт. Цього достатньо для обігріву кімнат до 20 кв. м. В порівнянні з конвекторами за цим параметром керамопанель безперечно виграє.

До інших її переваг відносять:

- Турбота про мікроклімат

Під час роботи кисень не спалюється, тому можна використовувати для дитячих кімнат.

- Безпечна експлуатація

Як і конвектори, керамопанелі оснащені всіма рівнями захисту, тому можна не перейматися небезпекою займання.

- Стильний дизайн

Практичні, компактні, з панелями різного стилю, керамічні обігрівачі гармонійно виглядають у будь-якому інтер'єрі. Існують навіть панелі-картини, де на передній частині корпусу є зображення.

Коштують керамопанелі приблизно стільки ж, скільки конвектори. Але поводитися з ними потрібно обережно – вони досить тендітні. Тому пристрої монтують на стіни. Так ризик упустити та пошкодити їх мінімальний.

Як бачимо, обидва пристрої мають свої особливості. Конвектори легкі, мобільні, швидко обігрівають, але не тримають тепло. Керамопанель забезпечує м'який обігрів і при вимкненні ще довго залишається теплою, витрачає менше електроенергії, але для суттєвого підвищення температурі в кімнаті знадобиться час.