ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Про щедрий дарунок з Англії й британського архітектора з коломийським корінням. ФОТО

наукова співробітниця
Музею історії міста Коломиї.
 
 
Майже увесь світ сьогодні на боці України – нам допомагають не лише держави, а й чимало простих людей з різних країн пропонують свою підтримку. Це надзвичайно важливо й приємно, особливо тоді, коли ця підтримка спрямована саме нашому містові, яке дає притулок і опіку біженцям, активно займається волонтерством і має свою міцну, відважну, нездоланну військову силу. Саме потребам 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади передаємо кошти, отримані на потреби Коломиї в цей нелегкий час від наших давніх друзів з Лондона Діани та Емми Шелепет, яких з Коломиєю пов’язав чоловік та батько, уродженець нашого міста, високопрофесійний інженер-будівельник та архітектор Ян Шелепет. Тож варто коротко згадати його життєву історію, довгу й непросту дорогу з Коломиї до Англії.
 
Отже, народився він в нашому місті 19 січня 1924 року в родині вихідця з Відня Стефана та коломиянки Василини Тепчук. 1943 року, так і не закінчивши навчання в гімназії, зголосився до української дивізії «Галичина» і в цьому ж році у складі дивізії покинув Коломию, як виявилося, назавжди. Ймовірно, брав участь у бойових діях, відтак перебував з іншими дивізійниками в італійському наметовому таборі полонених «Ріміні». Від 1947 року – у Великобританії. Тут 1953 р. Ян закінчив факультет цивільної інженерії Лондонського університету й багато років працював у британській будівельній компанії «Ove Arup». Як інженер будівельних конструкцій брав участь у багатьох всесвітньовідомих проектах, зокрема Оперного театру в Сіднеї (Австралія), де здійснював розробку найскладнішої частини – склепіння; унікальної відбудови частково знищеного під час бомбардування 1940 року готичного собору святого Михаїла в Ковентрі (Англія); коледжу святої Катерини в Оксфорді тощо. Згодом Я. Шелепет працював у Лондонській мерії та керівником проектів архітектурного відділу при міській управі Іллінгу (західний район Лондона), був членом Спілки інженерів-проектувальників Великобританії.
На фото: Ян Шелепет. Коломия, прибл. 1942 р.
Ян Шелепет був справжнім інтелектуалом, цікавився політикою, філософією, історією, добре знався на літературі та класичній музиці. Помер 12 січня 2006 р. на 81-му році життя, похований в Лондоні.
На фото: Ян Шелепет. Коломия, прибл. 1943 р.
Понад десять років тому, вже після смерті Яна Шелепета, до Коломиї вперше завітали його дружина, докторка, професорка, відома в Англії науковиця в галузі історії медицини Діана Мануель-Шелепет, з якою поєднав свою долю в січні 1963 р., та донька Емма, викладачка Юридичного коледжу Оксфордського університету. Що привабило їх в нашому місті – чи розповіді самого Яна, чи бажання більше дізнатися про його родину й пізнати той край, в якому народилася і зростала найдорожча для них людина? Мабуть, і те, й інше. Так чи інакше, відтоді мама та донька щопівроку приїжджали до Коломиї, потоваришували з багатьма її мешканцями, неодмінно навідувалися й до Музею історії міста Коломиї. Тут з їхньою участю й на основі подарованих ними матеріалів було відкрито виставку, присвячену Янові Шелепету. В музеї й до сьогодні є стенд про знаного англійського архітектора, уродженця Коломиї, а Діана та Емма, хоч декілька років уже не приїжджали до нашого міста, не забувають і вболівають за нього, пильно стежать за подіями, які відбуваються в Україні й Коломиї тепер, тож не змогли залишитися осторонь і, окрім моральної підтримки, яку щиро висловлюють в листах, передали на потреби міста кошти.
На фото: Ян Шелепет. Ріміні (Італія), 1945–1947 рр.
Ми надзвичайно вдячні Еммі та Діані, а також всім жертводавцям з різних країн світу за допомогу. Маючи таких Друзів і такі Збройні Сили, Україна неодмінно переможе й відбудується.
Ян Шелепет під час уроку в табірній гімназії. Ріміні (Італія). 1945–1947 рр.
Ян Шелепет (справа). Ріміні (Італії), 1945–1947 рр.
Ян Шелепет (1-ий справа) під час навчання в університеті. Лондон (Великобританія), 1951–1952 рр.
Ян Шелепет під час роботи. Лондон, 1950-і рр.
Ян Шелепет. Дарем (Пн. Англія), 1970-і рр.
 
 
Ян Шелепет. Лондон, листопад 2005 р.
 
Оперний театр. Сідней (Австралія).
 
 
Собор святого Михаїла. Готична і сучасна частини. Ковентрі (Великобританія).
Фрагмент експозиції «Нашого цвіту – по всьому світу», присвячений Янові Шелепету, в Музеї історії міста Коломиї.
Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.