ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Працює на два міста: як стоматологиня зберегла клініку у Харкові та відкрила нову в Івано-Франківську. ФОТО

Стоматологиня Юлія Чекалова переїхала з Харкова до Івано-Франківська через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. Сюди ж жінка перевезла обладнання зі стоматологічної клініки, яку відкрила п'ять років тому. Наразі Юлія налагодила роботу медустанови в Івано-Франківську. Тут працюють декілька харків’ян, а інші продовжують приймати людей під обстрілами в рідному місті.

Як Юлії Чекаловій вдалося організувати роботу в обох містах — читайте у репортажі Суспільного.

У Харкові попри обстріли, каже Юлія, стоматологічна клініка почала частково працювати на другий день повномасштабної війни. На роботу виходили лише троє працівників.

"Коли люди вийшли 25 лютого, я просто була шокована. Уявляєте, як треба любити те, що ти робиш, і в такій ситуації працювати. Це — їхнє рішення. Але потім неможливо було, бо палало майже все місто", — говорить Юлія Чекалова.

Юлія Чекалова. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У березні частина команди клініки виїхала з Харкова, а частина — залишилася. З тими, що виїхали, 1 квітня Юлія у Франківську відкрила приватний стоматкабінет. Проте довго медики там не попрацювали, адже оренду за невеличке приміщення підняли в рази, каже стоматологиня. Вони почали шукати нове. На початку травня — переїхали у нове приміщення в центрі Івано-Франківська. Туди ж Юлія перевезла техніку з Харкова.

"Перевозити обладнання не було важко, але дуже дорого. Я витратила десь 60 тис. грн, щоб перевезти. Чому так дорого? Бо крісла в мене не всі розбираються і вони габаритні. Тому це така недешева поїздка", — говорить Юлія Чекалова.

З її слів, у клініці в Харкові продовжує працювати 15 людей.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Багато "стоматологій" закрилися і пацієнтам нікуди записатися. Тому попит є, але просто не хотілося б такою ціною, — говорить Юлія. — Там дуже багато воєнних і лікарі їм допомагають. Лікують інколи платно, інколи безоплатно. По ситуації. Було, що у нас впала ракета біля входу, але не вибухнула, дякувати Богу", — каже Юлія Чекалова.

Попри обстріли у Харкові з перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у стоматклініці продовжувала працювати Ганна Головченко. Наразі жінка також переїхала до Івано-Франківська.

"Два дні від початку війни я сиділа вдома і не вірила, що це дійсно з нами коїться. Потім поїхала на роботу, бо у дитинки болів зубчик. І коли проїхалася нашим містом, це дійсно було дуже страшно. Я побачила розстріляні машини, це було як уві сні", — розповідає Ганна Головченко.

Ганна Головченко. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Клініка в Івано-Франківську приймає не тільки місцевих пацієнтів, а й тих, кого лікували в Харкові. Деякі приїжджають у медустанову із-за кордону.

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.