ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Підсумки другої каденції: що вдалося і що не вдалося реалізувати. Ексклюзивне інтерв'ю з мером Коломиї Ігорем Слюзаром

Добігає до кінця друга каденція Ігоря Слюзара на посаді міського голови Коломиї. Тож за два місяці до нових місцевих виборів ми вирішили підбити своєрідні підсумки роботи мера та розпитати пана Ігоря про те, що цікавить нас і наших читачів.

- Пане Ігорю, пам’ятаю випуск на НТК, де Ви говорили про формування команди та вулицю Маковея. Саме з цього й почалась Ваша друга каденція і великий ремонт доріг. Що вдалося зробити за ці 5 років, в тому числі й по дорогах, а що ні?

- Перш ніж почати ремонт доріг, необхідно було замінити комунікації. Газові й електричні мережі робили «Облгаз» та «Прикарпаттяобленерго», ми тільки стимулювали та намагалися зайти в проекти інвестицій. Так, наприклад, ми поставили дві підстанції в центральній частині міста, бо підприємцям  не вистачало потужності електрики, через що кожну зиму вони мали проблеми з опаленням. Для встановлення підстанцій довелося перекопати всю центральну частину міста та прокласти нові кабельні лінії. Та все ж найскладніша ситуація була з водопровідними мережами. У середмісті  магістральний водопровід був змонтований в кінці 60-х - на початку 70-х років. Це були чавунні водогони, які відбули свій термін. Тому основною метою перед початком благоустрою у місті було замінити комунікації. На це ми отримали вже другий кредит Світового банку, за теперішнім курсом це 90 млн грн., а це великі гроші. Цей проект ми мусили здійснити за два роки. Працювали у трьох напрямках – газогін, лінії електропередач і водогін та каналізація.  За останні 5 років вдалося замінити 42 км водогону у місті. Це 2/3 від усього міського водогону, магістральні замінені на 90%. Минулої каденції ми також замінили 70% водогону у мікрорайонах, це були підвідні водопроводи до будинків, через те ми не могли робити внутрішньоквартальні проїзди.

- Це все зроблено за державні чи міські кошти?

- За міські, бо кредити віддаватиме місто, а це 160 млн грн., які маємо повертати 25 років. А робити будь-що з благоустрою без заміни комунікацій - це все одно, що викидати гроші у сміття. Хоча все одно ми робили на вул. Леонтовича, Лисенка щороку декілька будинків - тротуари і міжквартальний проїзд, щоб комунікацію відновити повністю. Ми стараємось зв’язати якийсь житловий квартал з центральною дорогою. Щодо водогону - цьогоріч ще залишилася вулиця Довбуша, вона зараз у дуже поганому стані через монтаж водопровідної мережі. Водогін, який ми прокладаємо до кладовища, дозволяє нам роздати питну воду в усі будинки. Це дозволить зменшити санітарну зону з 300 метрів до 50, а це дасть можливість експлуатувати кладовище ще 10 років.

На фото: Ігор Слюзар разом з депутатом Ігорем Ільчишиним оглядають хід робіт на вул. Лисенка.

На відео: відремонтований мікрорайон Леонтовича.

- Якщо взяти 42 км заміненого водогону, то скільки по ньому уже відремонтували доріг?

- Точних підрахунків нема. Наприклад, в центральній частині зроблені всі вулиці, крім Валової і Шевченка. Андрій Іванчук посприяв з виділенням з Фонду соцекономрозвитку 10 мільйонів. Перший 1 млн 700 тис. вже надійшов на рахунок, та ми маємо борг з минулого року фірмі «ПБС» - 3 млн 700 тис. грн. Вони сказали, що відновлять роботу, коли погасимо борг. У серпні має бути ще 3 млн 700 тис. Коли надійдуть решта коштів і ми сплатимо борг, роботи відновлять. Намагаємося витягнути з казни серпневі призначення, і з кінця серпня робота мала би відновитися. Хочемо зайти чорновим асфальтом до вулиці Коновальця, аж до першої школи.

На фото: капітальний ремонт проїздів на вул. Бандери.

- До слова, як відбувається співпраця з народним депутатом від нашого округу Андрієм Іванчуком?

- Ми в постійному, тісному контакті. Проблем організаційних так багато, що без нього обійтись неможливо. Він завжди допомагає.

На фото: Андрій Іванчук під час перебування в Коломиї.

- Які ще із центральних доріг залишаються не відремонтованими?

- Невідновленою у середмісті залишається вулиця Павлика. Вона з’єднує озеро на вулиці Чехова з Театральною. Також ще залишається вулиця Чайковського. Щодо екологічної ситуації в Коломиї - найгірше це каналізація, коли люди самовільно скидають відходи в 4 річки. Ми пробували з цим боротися, ці врізки приховують. Тому ми в тих районах, де дуже близько ґрунтові води і за дощів септик переповнюється, почали будувати каналізацію. За 5 років вже вдалося спорудити 12 км каналізаційних мереж у приватних секторах. Наприклад, ми каналізували цілий район Достоєвського аж до вул. Майданського. Тобто ми не вирішуємо екологічну проблему способом заборон, а розв’язуємо цю проблему. Бо в людей безвихідь: коли в сезон дощів септики переповнені - це біда. У нас є дві біди – у посуху криниці в людей міліють, туди намагаємося прокласти водогін. Коли дощі – септики переповнені. Тому люди в приватних секторах у постійній напрузі, цілими районами. Цю проблему можна вирішити, завівши туди комунікації. Цим ми і займалися 5 років.

- Чи вистачає фахових підрядників?

- Поки що проблем з цим нема. Ми думали, що з’являться труднощі, адже багато країн Європи відкрили кордони для наших заробітчан. Та наразі через вірус пропозиція робочої сили набагато більша, аніж є в ній потреба.

- Які роботи плануєте завершити до кінця року?

- Зараз зосередились на мікрорайонах. Частина вулиці Чайковського буде заасфальтована, залишиться, напевно, один будинок. Ми щороку відновлюємо якісь дороги, наприклад цьогоріч продовжимо заїзд на вул. Мазепи для одного будинку, бо попередній наш проект не був завершений, не довели 200 метрів. Міський голова не є одноосібним диктатором, він має співпрацювати з депутатами і виконкомом. Усі проекти затверджують депутати міської ради - як мінімум 18 голосами. В нас нема району, де ми б нічого не зробили, хіба тільки на вул. Костомарова цьогоріч нічого не запланували, але там кілька років тому відновили міжквартальні проїзди і проблем немає. За 5 років у кожному мікрорайоні ми щось зробили.

На фото: відремонтовані міжбудинкові проїзди на вул. Чайковського.

- Як відбувається співпраця з приєднаними селами?

- Я сьогодні є головним лобістом сільських населених пунктів. Ми їх приєднали і свій фінансовий ресурс вони віддали нам. Він невеликий, за обсягом, може, і не забезпечує витрати, але тоді який сенс їх приєднувати, якщо ми нічого не зробимо? Зараз ми зосередились на освітленні, зокрема дорога до Ланчина та шепарівецька траса вже повністю мають світло. Насамперед, це задля безпеки пішоходів, увечері молодь ходить по дорогах. Зрозуміло, що в межах своїх населених пунктів вони б це не зробили ще 20 років.

- А які ще нагальні проблеми існують в ОТГ?

- Ще дорога у Воскресінцях, минулого року головний заїзд асфальтували і цьогоріч продовжуватимемо, треба дійти до сільської ради, щоб той асфальт відновити. Також на це село є проєкт «Дороги Прикарпаття», вулиця Міцкевича у нас ділиться – ліва сторона належить до міста, а вже права сторона за поворотом до Миколайчука, яка у жахливому стані, буде ремонтуватися. Раніше ми це не робили, бо вимагали від Воскресінецької сільської ради і району співфінансування. Зараз ми об’єдналися і ця дорога є наша. Є багато проектів реконструкції центральних вулиць, з якими ми хочемо потрапити в державний бюджет. Наприклад, вулицю Шкрумеляка вже кілька років подаємо на різноманітні фонди і завжди нам відхиляють проект. Чомусь ми не дуже в пріоритеті. Усі великі проекти не зможемо реалізувати без допомоги державного бюджету, не потягнемо. Якщо критично підходити, то видатки поточного ремонту перевищують вже 10% від будівництва нових.

На фото: 1 етап капремонту вул. Косівської.

- Скільки років не проводили ремонт на вул. Січових Стрільців до того, як зробили цю дорогу?

- 2011 року ми лагодили 300 метрів з боку вокзалу, виконавець робив її при мінус 20 градусах температури. А капітально її ремонтували ще, коли вона була вулицею Леніна, це початок 80-х років.

На фото: вул. Січових Стрільців після ремонту.

- На початку каденції Ви говорили про формування команди. Як оціните Вашу команду тепер?

- Команда формувалась політична, і, я думаю, це була моя помилка. Я міг сформувати господарську команду. Двоє людей з тих, хто був на початку, не вписались в команду. Та на кінець каденції я вийшов на таку команду, яка справді може робити все. З цією командою було зручно працювати, і ми більше не розходились у господарських баченнях, деколи втручалась політика. Зокрема, це заміна секретаря міської ради після 2 років роботи, при тому, що це його особисті амбіції призвели до того. Проте, ця заміна тільки на краще. Прийшла людина, яка є офіцером, довго працював на керівній посаді, вміє приймати зважені рішення.

 Команда, яка перейшла в більшість, почала розпалювати політичні конфлікти, це більше стосувалося сесії міської ради. Я працюю на керівних посадах з двадцяти трьох років, я є демократичний керівник і ніколи диктатором не був, навіть маючи досить суттєві важелі, я їх не використовував. Я зрозумів, що підлеглого не можна пригноблювати, якщо він перестає ініціювати ідеї, він простий виконавець, таких є багато. А людей, які приносять ідеї та способи їх утілення, дуже мало. До цього стилю керівництва я прийшов з досвідом.

Колишній секретар міської ради розпалював конфлікти з мешканцями міста на «рівному місці», і я мусив це припинити. У нас не було з ним конфлікту, з моїм досвідом роботи ми це вирішили за один тиждень. Треба памятати, що ми - наймані працівники, які прийшли на роботу, щоб допомагати мешканцям, а не перешкоджати.

 Не дороги найголовніші, є речі, які структурно змінили Коломию.  Асфальтування доріг - це вже наслідок тих дій, які були зроблені правильно. Зайшли два великі інвестори в місто – 10-та гірсько-штурмова бригада і «Леоні». «Леоні» в 2023 році точно стане найбільшим платником податків, вони сьогодні на другому місці після «десятки». І це моє одне з найбільших досягнень, бо завести їх сюди було важко. Зараз же не той час, щоб прийшли нові інвестори, і це видно по всій Україні та світі. Сьогодні всі інвестори стримуються, дивляться, як вплине ковід на економічну ситуацію.

- Недобудований будинок, який віддали військовій частині біля озера… Чи плануються з ним далі якісь дії і хто їх фінансуватиме?

- Міністерство оборони обіцяло минулого року дати гроші на реконструкцію. Поки що надходжень нема, що теж пов’язано з коронавірусом. Але зараз ми зробили стадіон, заасфальтували, адже солдати бігають у військовому взутті, тому їм потрібне тверде покриття. Також ми виділили матеріали на корпус навчальних класів. Фахівців, які виконували роботу, вони мали своїх. Загалом лише цьогоріч було витрачено приблизно 2 млн на підтримку військової частини. Основний аргумент, що не можна забирати в нас «десятку», в тому, що місцева влада підтримає їх, як ніхто. На тому стоїть командир бригади і керівництво західної групи військ.

- А які роботи проводяться для залучення інвесторів?

- У нас є спеціальний інвестиційний відділ, який цим займається, але зараз із зрозумілих причин він не може повноцінно працювати. Був тільки варіант насадити 100 га лохини в Саджавці, це нас попросили надвірнянські підприємці, але спочатку громада села не прийняла, злякалася. Далі, коли громада погодилася, інвестор сам відмовився. Сьогодні з інвесторами повне затишшя, зараз не час для інвестицій, головне - пережити наслідки пандемії.

- Якщо підсумувати, то які найуспішніші проєкти за каденцію Ви зуміли здійснити?

- Повторюся, це інвестори – «Леоні», який структурно змінює наш бюджет. Далі ЦНАП, який надає 10 тисяч послуг на місяць, а ще припинив корупцію в міській раді - за 5 років тільки 2 скарги. Наш ЦНАП - другий в області після Івано-Франківська, в двадцятих числах відкриємо ще велику частину ЦНАПу, щоби люди з обмеженими можливостями самі могли потрапити в приміщення. Тепер ніхто не бігає, не носить, умовно, коньяки, щоби пройти без черги, тепер усе чисто: отримав талончик і знаєш, на котру годину прийти. Усі послуги мешканці отримують в автоматичному режимі. Ще великим досягненням для нас є благоустрій. 2/3 цих робіт виконують комунальні підприємства, зараз для них закуплені десятки одиниць техніки, є кваліфікований персонал. Колись до якості роботи комунальних підприємств були претензії, зараз вони працюють ідеально.

На фото: Коломийський ЦНАП

- Як реагуєте на коментарі людей щодо неналежної роботи комунальників?

- Є частина людей, які вважають себе професіоналами у всіх галузях. Ми відслідковуємо соціальні мережі щодо критики нашої роботи. Довелось вивчити, як формується інформаційне поле. Дуже багато є конструктивних зауважень, які ми без коментарів просто ідемо й виправляємо. Комунальна служба швидко реагує на всі актуальні питання. Нам раніше дуже не вистачало комунікації, й соцмережі зараз дуже з цим допомагають.

- Щодо Вашої сторінки у фейсбук: вона активна і ви самі відписуєте людям?

- Буває по-різному, часто відписую я, але буває, що прошу прессекретаря відповісти, коли не маю інтернету. Але відповідь формую завжди я.

- Це виснажує чи це позитивний момент?

- Для мене позитивний. Мене змусила це почати пандемія, потім додались інші аспекти. Зараз говоримо про дороги, про сміття та інше. Прямі ефіри дивляться багато людей, і поки що я їх залишу, тим більше нема прийому громадян. Люди зрозуміли, що питання, з якими звертаються у приват, ми вирішуємо або ж пояснюємо, чому це неможливо.

- Чи плануєте реагувати на фейки, які зявилися останнім часом?

- Днями подав у поліцію заяву на інформаційний ресурс. Хоча покарати важко, але нехай їх викличуть, потурбують. Будь-яке медіа повинне перевіряти джерело інформації. Кримінальної відповідальності, звісно, не буде, але принаймні адміністративна.

- Як думаєте, це особиста образа власника чи все ж політична складова?

- Особиста образа з політичними інтересами.

- Згадували про вірус: чи впоралась міська рада, як кризовий менеджер, в цей момент з викликом?

- У той гострий період ми впорались, бо забезпечили життєдіяльність міста в обмежених умовах. Сьогодні уряд перетягнув регулювання на себе, ми ж зробили жорсткіші заходи навесні, ніж це робив уряд. Воно дало результати, ми втримали рівновагу. Сьогодні йде спалах вже не контрольований, держава не дає можливість протестувати всіх, хто під підозрою. Зараз ми пробуємо робити контрактацію інфекційної лікарні, тоді вона теж зможе приймати хворих, а персонал отримувати 300% зарплати.

Зараз ми стоїмо на порозі прийняття радикальних кроків і обмежень. Але я маю велику надію,  що з початком посту і припиненням весіль ми матимемо час очистити громаду, щоб 1 вересня відкрити школи.

 Якщо збережеться тенденція, яка існує нині, є небезпека потрапити в червону зону за рівнем поширення коронавірусу. Тоді транспорт і ресторани будуть закриті…

- Як гадаєте, підприємці не вийдуть під міську раду?

- Можуть вийти. Хоча їх можна залишити, але найбільша проблема - це транспорт.

- А взагалі з бізнесом взаємодія відбувається?

- Ми намагаємось їм не заважати. Єдина проблема з ними - це нелегальне працевлаштування. За це не штрафуємо на перший раз, тільки у випадку конфліктної поведінки. Торгівцям «з тротуарів» хочемо надати можливість ярмаркової торгівлі.

Для того площу Ринок, вулицю Сагайдачного зробили постійно діючим ярмарком, щоб люди могли законно працювати. Але цього деколи не вистачає, щоб вмістити всіх торгівців.

- А от з стометрівки їх витіснять?

- Їм треба визначити точне місце. Кожен рік перед входом на ринок є ця проблема.

- Хто має оплачувати реставрацію Музею писанки?

- Це державна власність, музей перебуває у віданні облдержадміністрації, тому реставрацією має займатись вона. Хоча щороку косметичний ремонт ми робили за гроші міста.

- Як думаєте, чому цьогоріч, до 20-річчя «Писанки», область упустила цей момент?

- Цього року вони зробили проєкт реставрації на 7,5 млн, але втрутився вірус. Там треба змінити систему утеплення.

- Якщо підсумувати, то в Коломиї тільки один пріоритет - господарський?

- Про нього говорять найбільше. Зараз у всіх на слуху проблема доріг.

- На які напрямки варто сконцентруватися наступникам?

- Ми мусимо перейти до освіти і її реформування. Мусимо перейти на меншу кількість учнів у класі, в ідеалі це 20. Але щоб цього досягнути в Коломиї, щонайменше 2 школи треба побудувати або переходити на змінний графік.

Продовжувати розвивати ЦНАП та електронні сервіси.

- Якою отримає наступний очільник міста Коломию у фінансовому стані порівняно з 2015 роком?

- Фінансово вона набагато могутніша.

Читайте також: Мер Коломиї Ігор Слюзар і депутат міської ради Ігор Ільчишин оглянули хід робіт на Лисенка. ФОТО 

 До теми: У Коломиї на День міста жодних святкувань не організовуватимуть.