ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Підніжка" для Станіславського від частини депутатів

Остання сесія міської ради стала неочікувано короткотривалою та напруженою. Здається, в стінах Ратуші розпочинається деструктивне протистояння частини депутатів проти міського голови.

Давайте розберемося.

18 лютого під час розгляду порядку денного деякі депутати вирішили внести питання, яке попередньо не планували розглядати на засіданні. А саме - про включення до складу виконкому кандидатури Петра Бойчука.

Нагадаємо, раніше один з членів виконкому Володимир Григорук (депутат від фракції «Самопоміч») добровільно покинув склад виконавчого комітету, оскільки зайняв посаду заступника голови громади.

При формуванні виконавчого комітету восени між всіма фракціями та депутатами були дотримані квоти та компромісні домовленості. Таким чином, вихід представника «Самопомочі» логічно передбачало те, що новим кандидатом також буде кандидат від цієї партії, тобто для подальшої пропорційності представників всіх фракцій у виконкомі.

Варто нагадати, що публічно Богдан Станіславський не приховував, що квоти виконавчого комітету та збільшення кількості заступників до 6-ти (що несе за собою додаткові витрати з бюджету) – це компромісне політичне рішення, коли кожна політсила отримує бонус для подальшої продуктивної праці.

Зазначимо, що вихід Григорука прямо не вплинуло на роботу виконавчого комітету. Кількість діючих членів станом на сьогодні - 36. Це достатня кількість для повноцінної роботи виконкому. І поспіху в підборі нового члена – немає.

Попри  це секретар міської ради Андрій Куничак на своїй сторінці в Facebook висунув пропозицію щодо включення військовослужбовця Петра Бойчука до складу виконкому.

За регламентом тільки міський голова має висувати кандидатуру на члена виконавчого комітету. Богдан Станіславський на 8 сесії міської ради такої пропозиції не висував.

Не дивлячись на це, на сесії в четвер неочікувано, в обхід регламенту та затвердженому на погоджувальній раді порядку денному, було піднято питання щодо вакантного місця у виконкомі.

Частина депутатів оголосила пропозицію щодо Петра Бойчука, раніше згаданого в Facebook секретарем міської ради.

Варто зазначити, що ніхто не виступив власне проти фігури Петра Бойчука, офіцера 10-ї гірсько-штурмової бригади.

Богдан Станіславський наголосив, що дане питання не було погоджене на погоджувальній раді, проекту рішення немає. Саме тому воно не може бути внесене в порядок денний. Мер також додав, що за регламентом тільки міський голова може висувати членів на розгляд, а не свавільно депутати.

Колізія ситуації в тому, що у випадку якщо б мер погодив своєрідну маніпуляцію депутатів і вніс до порядку денного це питання, воно б мало наслідки в майбутньому. Адже член виконкому тоді б був прийнятий в обхід регламенту, його подальші рішення, як члена виконкому, підлягали б оскарженню.

У випадку, коли мер не погодив до порядку денного питання про пана Бойчука, це створює штучний негатив для іміджу Станіславського. Себто голова блокує проходження військовослужбовця та учасника бойових дій. І автоматично наганяє на себе в першу чергу осуд «користувачів соцмереж»,  а опоненти, тим часом, підхоплюючи хвилю, створюють дописи в фейсбуці та, до прикладу, запускають політичний «флешмоб».

Адже насправді проти кандидатури Петра Бойчука не виступив жоден депутат. Не висловився проти кандидатури військовослужбовця і сам голова.

Протистояння почалось з того, що методи частини депутатів порушують закон та створюють для Богдана Станіславського «вибір без вибору».

Свого часу на місцевих виборах жодна з партій не включала Петра Бойчука до своїх списків. Також військовослужбовця не вносили в списки при формуванні виконкому на початку каденції. А нині, всупереч регламенту, для частини депутатів це стало дуже важливим рішенням.

Метафорична підніжка для голови знаменує, що в стінах Ратуші розпочалися протистояння. Чи продовжить розпалювати конфлікт частина депутатів в період війни та пандемії та потреби оперативно приймати рішення щодо подальшого життя міста – побачимо 22 лютого на дев'ятій (позачерговій) сесії Коломийської міської ради восьмого демократичного скликання.