ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Парафії Коломийської єпархії УГКЦ з любов'ю і турботою до вимушено переселених осіб

Із початком повномасштабного вторгнення більшість парафій УГКЦ перетворились на справжні штаби підтримки постраждалих від воєнних дій.  Найактивніші з громад стали частиною масштабної ініціативи Карітас Коломия.

Мова йде про проєкт “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні 2022”, який вже 7 місяців реалізовує благодійний фонд Карітас Коломия. Завдяки фінансовій підтримці Карітас України та Карітас Інтернаціоналіс, ця ініціатива вже змогла подарувати відчуття безпеки сотням тисяч людей, які постраждали від воєнних дій. 

“ Проєкт “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні 2022” є надзвичайно великим. Він реалізовується в 40 локаціях по всій Україні. У Коломийській єпархії, завдяки цьому проєкту, працює 9 локацій видачі гуманітарної допомоги, 7 шелтерів та дитячий простір “Янголятко”. Також у рамках проєкту з ВПО працюють кризові консультанти, кейс-менеджери, психологи та юристи. Однак працівники проєкту турбуються не лише про тих, хто приїхав із зони бойових дій. Звернутись по допомогу можуть і місцеві жителі, адже війна негативно вплинула й на них”, - каже керівниця проєкту Наталія Григорчук.

Стати частиною проєкту змогли і 8 парафій Коломийської єпархії УГКЦ, які отримали в його рамках грошові гранти на реалізацію своїх ініціатив. Те, що “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні 2022” почало діяти також через парохії - невипадковим.

“По-перше, Карітас Коломия, засновником якого є Коломийська єпархія УГКЦ - це соціальна структура Католицької Церкви, тому тісна співпраця з парафіями для нас дуже важлива. По-друге, парафія - це об’єднання людей, котрі знаходяться в певному регіоні й чітко знають його потреби. Їм набагато легше на місцях реагувати на виклики часу, ніж перекладати ці обов’язки на когось іншого. Проте, для цього вони повинні мати певний ресурс знань та коштів. Навчати парафії робити добрі справи ми почали ще раніше, у рамках проєктів відділу Соціального служіння УГКЦ, а “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні 2022” стало чудовою можливістю підтримати їх ще й фінансово. Таким чином, громади надають якісну допомогу у віддаленій від офісу Карітасу місцевості”, - говорить директор Карітас Коломия отець Сергій Триф’як.

На вибір громад, які отримають гранти на реалізацію своєї допомоги для ВПО, вплинуло декілька факторів. Про це розповів фасилітатор громад проєкту “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні 2022” отець Олександр Селезінка:

“У Коломийській єпархії є багато парафій, які реалізовують соціальне служіння. Для розширення меж нашого проєкту, ми обрали саме ті, які мають найкращу перспективу розвитку у справах добра як для ВПО, так і для місцевого населення. Також до уваги ми брали ті, церковні громади, де є гостра потреба у допомозі постраждалим від воєнних дій саме зараз”.

Масштаби робіт та добра на кожній парафії справді вражають, адже за невелику кількість часу вдалось створити комфортні простори, які вже невдовзі почнуть служити для добра всіх потребуючих. Зокрема це:

  • Парафія Пресвятої Трійці смт Кути - створила Простір, дружній до дитини, де з малечею займаються педагоги та психолог. Завдяки всій закупленій техніці вихованці Простору матимуть нагоду розвивати свої здібності, а також вчитись новому. Запрацювала ініціатива 14 вересня.

  • Парафія Миколая Чудотворця с. Лісна Слобідка - Благодійна їдальня. Тут в рамках проєкту були проведені ремонти парафіяльному приміщенні, яке і слугуватиме для реалізації ініціативи. Отримувати комплексне харчування тут можуть як ВПО так і місцеві потребуючі. Офіційне відкриття та освячення їдальні відбулось 30 вересня.


  • Парафія Покрову Пресвятої Богородиці с. Королівка - місце проживання для багатьох вимушено переселених осіб з перших днів повномасштабної війни. У парафіяльному будинку цієї громади були проведені ремонтні роботи, а також виділені меблі для створення гідного прихистку. Тепер це приміщення стало помешканням для 10-х постраждалих від воєнних дій. Офіційне відкриття та освячення шелтера відбулось 30 вересня.

  • Парафія Архистратига Михаїла смт Заболотів - Центр соціальної допомоги та Простір, дружній до дітей. Вже незабаром у цієї парафіяльної спільноти з’явиться зручне місце, де потребуючі зможуть отримати гуманітарну допомогу. Також буде працювати Простір у якому з дітьми займатимуться педагоги, аніматори та психологи. Відкриття та освячення заплановане на 7 жовтня.

  • Парафія Воскресіння Христового с. Воскресінці - великий шелтер Карітас Коломия. До слова, ця парафіяльна спільнота вже пів року приймає всіх, хто втікав від жахіть війни. А зараз, завдяки фінансовій підтримці, парафіяльний будинок перетвориться на зручне помешкання для 25 ВПО. Відкриття та освячення заплановане на 7 жовтня.

  • Парафія Чуда Архистратига Михаїла м. Снятин - соціально-харитативний центр для ВПО. У цій спільноті вже незабаром запрацює Благодійна їдальня, де зможуть харчуватись ВПО та місцеві потребуючі. У планах спільноти також облаштування соціальної пральні та зручного приміщення для роботи з дітьми.

  • Парафія Успіння Пресвятої Богородиці м. Городенка - центр проживання постраждалих від воєнних дій. За попереднім планом, тут зможуть поселитись 20 осіб. Для них завершується облаштування чотирьох просторих кімнат, окремих душової, туалету та кухнї. Зараз тривають останні ремонтні роботи після яких відбудеться освячення та відкриття нового шелтера у стінах парафіяльного будинку.

  • Парафія Стрітення Господнього м. Коломия - місце поселення для ВПО. Це ще один шелтер Карітас Коломия, який уже тривалий час діяв при парафії. Зараз він розширює свої межі, щоб стати прихистком ще додатково для 10 осіб. Приміщення на стадії закінчення ремонтних робіт та облаштування.

Ініціатива, яку реалізовують громади в рамках проєкту  “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні 2022” справді неймовірно важлива, адже об’єднює громади навколо добрих справ і змінює їх на краще.

“Маючи можливість поспілкуватись з парафіями, які взялись за реалізацію цих ініціатив, я помітила між ними одну спільну рису. Окрім того, що всі вони небайдужі до проблем інших, кожна громада неймовірно згуртована.  Як на мене, то спільна робота в напрямку соціального служіння, допомогла їм стати справжньою спільнотою. Тобто, допомагаючи іншим, вони отримали користь для себе”, - ділиться комунікаційниця  “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні 2022” Христина Яковин.