ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Молодіжна міська рада Коломиї опитала мешканців міста та дізналася, як багато вони знають про Конституцію України. ФОТО

Вчора, 28 червня, в День Конституції України, депутати Молодіжної міської ради нашого міста поставили коломиянам декілька питань, пов’язаних з Основним законом нашої держави.

Перше питання, на яке відповідали респонденти, було чи не найлегшим: “Яке державне свято ми сьогодні відзначаємо?” - на нього правильно відповіло 82% опитаних коломиян.

А от читали Конституцію вже трішки менше респондентів, 66% опитаних. Дехто розповідав, що читав, проте дуже давно, ще у школі на уроках правознавства, а хтось, навпаки, зазначав, що мусить часто згадувати закони через роботу. 

Історична хвилинка: робота над складанням Конституції майбутньої незалежної України почалася в 1990 році та тривала аж 6 років. 28 червня 1996 року після 24-годинного засідання депутати Парламенту нарешті зробили остаточний вибір та ввели в дію Конституцію України. Підраховуючи відсоток правильних відповідей на запитання “Чи знаєте Ви коли був прийнятий Основний Закон нашої держави?”, ми були приємно здивовані, адже він становив 94%. А от на запитання “Що є Основним Законом України?” правильно відповіли 76%.

Продовжуючи опитування, коломияни також відповідали на запитання: “Чи вважаєте Ви, що Ваші конституційні права зараз порушуються?”. “Так” відповіли 70% респондентів. 

“Так, в сучасних реаліях порушується дуже багато конституційних прав українців, оскільки на нас напала сусідня держава”, - відповідає на запитання бібліотекарка п. Оксана. 

Завершальне питання у цьому опитуванні було про те, які невід’ємні права має громадянин України. 74% респондентів відповіли правильно та перелічили декілька своїх прав, серед них: право на життя, на свободу у всіх її проявах, право на повагу людської гідності. Також згадувалися права на освіту, право на безплатну та якісну медичну допомогу і т.д.

Кожен коломиянин, який відповів на запитання, отримав у подарунок авторські наліпки від дизайнерки Молодіжної ради. А тим, хто іноді помилявся, наші депутати також дарували Конституцію.

“Нам дуже хотілося зробити це опитування якомога масштабнішим, тому ми публікували його і в соціальних мережах, і в засобах масової інформації. Проте, ми розуміли, що дуже важливо також і опитувати людей на вулицях. Ви уявити собі не можете, які ми були щасливі, коли до нас декілька разів коломияни самі підходили з пропозицією відповісти на запитання”, - розповідає перша заступниця голови Молодіжної міської ради Романюк Аліна.