ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Медики Коломийщини прокоментували ситуацію в місті та районі. ФОТО

У стрічці новин сьогодні складно знайти бодай одне повідомлення, котре було б не пов’язане з карантином або коронавірусом. І це логічно: світ зупинив практично всю життєдіяльність, намагаючись зберегти якомога більше життів. Тому наприкінці минулого тижня наші журналісти розпитали лікарів Коломийщини про настрій серед медиків, а також потреби лікарень.

Медичні установи міста

У Коломийській інфекційній лікарні ситуація дуже важка. Одноразових медичних масок потребують найбільше. Та лікарі не зневірюються: сподіваються на допомогу від голів ОТГ.

«Колектив не боїться: пережили пташиний грип, свинячий, переживемо й коронавірус. Віруси постійно мутують, і це - не останнє, з чим нам доведеться зіткнутися. Хочемо подякувати всім, хто допомагає: журналістам, які постійно висвітлюють усі потреби, та небайдужим благодійникам, які, по мірі можливостей, намагаються забезпечити найнеобхіднішим. Нам бракує медикаментів і пального, але ми впораємося», - запевняє головний лікар Володимир Кифорук.

Медик також нагадує, що в групі ризику, перш за все, люди, котрі нещодавно повернулись з-за кордону.

Адміністрація Коломийської районної поліклініки опинилася в нетиповій ситуації: кошти є, а замовити необхідні засоби особистого захисту нема де.

«Зараз найбільша потреба – в масках і засобах особистої гігієни. На жаль, по цілій Україні ми не можемо знайти їх у необхідній кількості. Немає також одноразових костюмів: халатів, щитків тощо. Але ми продовжуємо пошуки», - каже очільник медичного закладу Андрій Кошкін.

Ми також поспілкувалися з директором Коломийського геріатричного пансіонату Романом Лазорком, адже люди літнього віку належать до найбільш вразливої групи:

«У закладі працює 8 штатних медсестер і 2 лікарі. Ми дотримуємося всіх приписів, щоб до нас ніхто не заходив і самі нікуди не виходимо. Також намагаємося скласти графік працівників так, щоб вони працювали на території пансіонату практично цілодобово. Так ми зменшимо вірогідність заразитися коронавірусом ззовні».

Проблему дефіциту масок вирішують самостійно: мають швейну машинку та дівчат, які вміють нею користуватися. Благодійники пансіонат зараз практично не навідують.

«Наразі допоміг лише благодійний фонд «Покуття». Вони привезли медичні маски, за що їм дуже дякуємо», - згадує пан Роман.

Амбулаторії Коломийщини

У Коломийському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги пік захворювань очікують орієнтовно 27 березня. До цього часу десь 80 % населення мали б перехворіти, вважають медики.

«Це – загальноприйнятий закон щодо інфекційних захворювань: люди мають набути колективного імунітету. Ефект подібний до щеплення», - пояснює очільник медичної установи Богдан Джалапин.

Щоп’ятниці районна «первинка» звітує лабораторному центру Департаменту охорони здоров’я. В амбулаторії ввели обмежувальні заходи для пацієнтів, а також визначили кабінети, де прийматимуть хворих із температурою. Після огляду робитимуть дезінфекцію приміщень.

Найболючішою проблемою є забезпечення медичних працівників ізоляційними костюмами. Було б добре, щоб їх можна було обробляти дезінфекційним розчином і використовуватися повторно.

«Ми звернулися до всіх сільських і селищних рад, де є наші фельдшерсько-акушерські пункти й амбулаторії, за фінансовою допомогою, щоб ми могли закупити антисептики й інші засоби індивідуального захисту. А також використовуємо кошти, котрі нам виділяє НСЗУ», - розповідає пан Богдан.

Медики Коломийщини усвідомлюють свою відповідальність у повній мірі й максимально мобілізуються для боротьби. Вони не панікують і вчаться працювати максимально ефективно в тих умовах, які є. Допомогти їм може кожен з нас, хоча б залишаючись вдома.

Нагадаємо, нещодавно благодійний фонд «Покуття» подарував респіраторні медичні маски закладам Коломиї, де їх найбільше потребують.

 

Зокрема, волонтери завітали до інфекційної лікарні, поліклініки, Центральної районної лікарні, районного центру первинної медико-санітарної допомоги, а також геріатричного пансіонату та військової частини, де дислокується 10 окрема гірсько-штурмова бригада.

 

Юлія МАРЦІНОВСЬКА

Читайте також: ГО "Над Системою" безкоштовно підвозить медпрацівників до роботи, а також роздає потребуючим засоби індивідуального захисту.

"Свідомий бізнес": коломийські підприємці передали інфекційній маски та етиловий спирт