ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломийський госпіталь проводить складні операції на очах та має унікальне обладнання для реабілітації ветеранів війни

Від липня 2016-го року в Коломиї функціонує обласний госпіталь ветеранів війни. Фактично війна на Донбасі й спричинила потребу в створенні медичного закладу саме такого профілю. За словами головного лікаря госпіталю Володимира Федоришина, у закладі підібрано найкращі медичні кадри міста, в їхньому числі - найкращих фізіотерапевтів. Поряд з лікуванням і реабілітацією в госпіталі не перестають проводитися ремонтні та реконструкційні роботи. І лікувати й переобладнувати, - все доводиться робити одночасно. Це непросто? - цікавимося в керівника закладу.
- Досвід приходить в процесі роботи, - пояснює пан Федоришин. - В Україні давно не було війни, тож і не було молодих ветеранів. Ми мали тільки афганців та старих учасників 2-ї Світової війни, і всі вони лікувалися в лікарнях загального типу. А в тих лікарнях немає специфіки лікування й особливо реабілітації бійця, який щойно прийшов з фронту. Допомогти такому можна лише в госпіталі.
Взагалі, класичного типу госпіталі - структура стара. Але одна справа - госпіталі для кадрових військовиків й інша - для учасників війни, - пояснює головний лікар.
- У теперішній війні з Росією, як і в будь-якій війні, переважна більшість вояків - учорашні цивільні й до армійського життя себе не готували. Вони тепер мають право лікуватися як у військових госпіталях, так і в госпіталях для ветеранів. Різниця в підпорядкуванні і фінансуванні: військові госпіталі фінансуються Міністерством оборони, а госпіталі для ветеранів - МОЗом. Благо, створилося Міністерство у справах ветеранів, яке влітку мало б повноцінно запрацювати, тож опікуватися нашим госпіталем буде це міністерство. Дотепер ми не могли ветеранів пролікувати повноцінно, бо бракувало коштів. Для МОЗу наш госпіталь - один з багатьох лікувальних закладів країни і не більше. Нині справа зрушилася.
Торік стаціонарно в госпіталі проліковано 802 ветерана (найбільша кількість за рік від початку створення закладу); амбулаторно у 2018 році проліковано приблизно 2 тисячі учасників війни. Стоматологічну допомогу отримали 1.500 пацієнтів, 80 запротезовано. За кошти з обласного бюджету починався був ремонт операційної, але кошти "зависли", довелося вкладати власні гроші й гроші спонсорів, а це - тисяч з 200. Операційний блок, укомплектований новим обладнанням, таки завершено. Тепер окулісти мають змогу проводити складні операції на очах. [gallery columns="2" size="large" link="file" ids="147526,147531,147502,147527,147509,147506,147505,147504,147501,147500,147499"] "Такі операції задорогі як для нашої фінансової спроможності, тому ми пропонуємо, аби половину вартості операції брала на свої плечі та чи інша ветеранська організація", - каже пан Федоришин. Чи не найважливіше відділення в госпіталі - реабілітаційне. Чимало післяінсультних хворих чекають своєї черги на реабілітаційні процедури, оскільки ніякий медзаклад в області таким не займається. Для цього тут є спеціальне обладнання, як-от специфічний столик з набором різних інструментів для координації роботи пальців та рук; пацієнти проходять фізіопроцедури, дихають в кімнаті-інгаляторії відварами трав, споживають "кисневі коктейлі" та "кисневу пінку", чого нема ніде в області. Дуже помічним є апарат "електросон", який відновлює у пацієнтів порушену функцію сну. Володимир Федоришин передчасно не хотів відкривати карти, але не втримався й зізнався журналістам "Дзеркала", що веде переговори з новопризначеною очільницею Міністерства у справах ветеранів Іриною Фріз щодо облаштування санаторію для ветеранів у Яремчі на основі колишньої відпочинкової бази Національного Банку України. База стоїть законсервованою, маючи 98 відсотків готовності до роботи: "Медичну реабілітацію пацієнт проходив би у нашому госпіталі, а фізичну - на гірському повітрі у Яремчі". Сподіваємося, що ідея успішно втілиться. Текст: Андрій МАЛАЩУК Фото: Андрій КАНЯ Читайте також: “Госпіталь ветеранів АТО в Коломиї має бути з найбільш потужною реабілітаційною базою в України”