ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Коломиянам на замітку: музичні гуртки нашого міста

Коломийщина славиться своїми мистецькими талантами, зокрема музичними. 

Найбільшою за чисельністю учнів у нашому місті є Коломийська дитяча музична школа №1 ім. А. Кос-Анатольського. Тут навчається майже 500 учнів.

“У нас функціонують 6 відділів: фортепіано, духовий, струнно-смичковий, народних інструментів і теоретичний. Кожна дитина обирає те, що найбільше до душі. Наші випускники часто пов’язують подальше життя з музикою – це не може не тішити”, - розповідає директор школи Богдан Іванчук, заслужений працівник культури, викладач-методист і диригент.

У школі навчають грі на  фортепіано, скрипці, віолончелі, акордеоні, баяні, гітарі, цимбалах, бандурі, кларнеті, саксофоні, трубі, флейті, сопілці, а також вокальному співу. Вже декілька років проводять уроки гри на карильйоні. Це - музичний інструмент, за допомогою якого можна виконувати на дзвонах різноманітні твори.

Учні також пізнають ази сольфеджіо та музичної літератури.

 

Починають навчання з 6 - 7 років. Вступ до музичної школи в більш пізньому віці є радше винятком, аніж правилом.

“Ми намагаємося працювати з учнем ще з дитинства. У старших втрачається та можливість розвинути найкращі музичні навики, проте із задоволенням навчаємо дітей, які цього прагнуть.” - додає Ольга Турянська, заступник директора.

При школі функціонують великі та малі музичні колективи: симфонічний і духовий оркестри, оркестр народної музики “Гуцулятко”, хор молодших класів та інші. З 2007 року щорічно проводиться конкурс виконавчої майстерності “Crescendo сlassіc”, де змагаються учні всіх відділів. Мета заходу - стимуляція творчого зростання, підвищення рівня виконавської майстерності й артистизму.

Пізнають музичне мистецтво й у Коломийській дитячій музичній школі №2 ім. Г. Грабець. Вона налічує 220 учнів, проте для усіх охочих місць  не вистачає.

“Сюди діти приходять, щоб долучитися до мистецтва. Ми намагаємося привити любов до музики, прищепити навички, які допоможуть розвивати технічні та художні можливості учня. Випускники повертаються до нас навчати молодше покоління,” - говорить директор школи Наталія Алексеєва.

У навчальному закладі функціонують 4 відділи: фортепіано, струнно-смичковий (скрипка, віолончель), вокально-теоретичний і народно-духовий (баян, акордеон, гітара, бандура, цимбали, саксофон, кларнет, сопілка).

Навчання розпочинають у дитячому шкільному віці та завершують через 6-8 років. Діти, що починають опановувати інструмент у старшому віці, мають змогу достроково здати екзамен і пройти 2 класи за один рік. Заняття зі спеціальності проводять двічі на тиждень. Уроки теорії - сольфеджіо, музична література та хор - проходять класами раз на тиждень. Також учні беруть участь в ансамблях чи оркестрі.

“Намагаємося відвідувати якнайбільше фестивалів і конкурсів. Вже за 2020 рік наші учні мають 10 нагород. Пишаємося власним фестивалем “Cantabile Art”, музичним дійством “Зв’язок” і колективною діяльністю наших музикантів. Заохочуємо дітей до розвитку, духовно збагачуємо, популяризуємо українську та зарубіжну творчу спадщину. Виховуємо естетичні смаки юних музикантів”, - відзначає пані Наталія.

Ще однією платформою для навчання юних піаністів та співаків є Коломийська музична студія. Наразі тут займається 150 дітей, але охочих значно більше.

“Ми хочемо навчити кожну дитину відчувати музику, навіть якщо не ідеальний слух чи відчуття ритму,” - зазначає директор школи Уляна Голуб.

Студія працює за програмою музичних шкіл. Учні мають заняття зі спеціальності, сольфеджіо та музичної літератури. Класи для занять з фортепіано розташовані у ліцеях № 1, № 4, № 5 , № 6 та гімназії № 7. Викладачі студії створили ансамбль “Намисто” та виступають як із піснями, так і з музичними творами.

Цікаве альтернативне навчання за методикою Сузукі пропонує Ольга Бундзяк. У Коломиї школа з’явилася 2 роки тому та вже налічує 30 учнів. Кількість охочих щороку зростає, адже маленьких скрипалів беруть на навчання вже з 3 років. Проте, й для дорослих мрія про скрипку тепер – реальність.

«Мене дуже зацікавила ця методика. Вона відрізняється від звичних для нас музичних шкіл. Це - щось нове», - говорить пані Ольга.

Методика Сузукі – давня японська технологія. Головна умова успішного навчання дитини – щира зацікавленість батьків. Вони виступають другорядними, а іноді - головними, вчителями для малечі.

«Я ніколи не наполягаю на навчанні, моя мета – привити любов до музики. Заняття проходять у формі гри, намагаюся якнайбільше зацікавити та залучити до процесу дитину. І поки ще жоден учень не залишив навчання», - додає викладачка.

Заняття проходить раз на тиждень індивідуально й у групі. Тривалість - 30 хвилин. Батьки відвідують уроки разом із дітьми, приймають активну участь у процесі навчання.

Аналогом класів у музичній школі тут виступають зошити, розроблені за методикою, де кожен наступний є технічно складніший за попередній. На відміну від традиційної навчальної установи, дитина не обмежена в часі на вивчення: комусь вдається пройти за рік один зошит, іншому потрібно, наприклад, два роки. Головне - бажання та праця як з боку дітей, так і з боку батьків.

Теоретичні знання діти опановують за власною готовністю: коли починають відвідувати школу чи вміють самостійно читати. До того запам’ятовують на слух. Прослуховування матеріалу є одним з головних методів у навчанні.

Завдяки груповим заняттям у дітей підвищується рівень мотивації та натхнення. Нездорової конкуренції серед вихованців немає. Важливим у групі є емоційний комфорт кожного учня.

Щоб коломияни мали можливість послухати та оцінити діяльність юних музикантів, проводять концерти, звіти, фестивалі та просвітницько-виховні заходи. Навчання є платним, а вільних місць завжди обмаль. Тому, при бажанні дитини відвідувати уроки з музики, потрібен попередній запис.

За детальнішою інформацією звертайтеся до адміністрації шкіл, студії чи Дитячого центру «Радість»:

- Коломийська музична школа № 1 ім. А. Кос-Анатольського: вул. Театральна, 48. Телефон: 2-78-41.

- Коломийська музична школа № 2 ім. Г. Грабець: вул. А. Чайковського, 22. Телефон: 2-95-05.

- Коломийська музична студія: вул. А. Міцкевича, 3. Телефон: 063 388 6278 (Голуб Уляна). Вартість навчання – 210 гривень на місяць.

- «Mozart School»: вул. Пекарська, 13. Телефон: 095 567 7538 (Ольга Бундзяк). Вартість: індивідуальне заняття – 75 грн, групове – 50 грн.

Анна ТОМЧУК

До теми: Коломиянам на замітку: танцювальні гуртки нашого міста