ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Іноземна - не означає російська: про що насправді йдеться в новому законі

12 листопада 2019 року Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти».

Серед десяток правок у різні закони, що стосуються вищої освіти, народні депутати доповнили статтю 48 закону «Про вищу освіту», які прямо пов’язані із законами «Про освіту» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

На державному рівні доповнення викликали здорову дискусію. До прикладу, науковці та представники громадських організацій написали відкрите звернення до міністра освіти і науки Ганни Новосад і голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака з проханням деталізувати визначення «іноземна мова», щоб не заохочувати навчання російською.

У Коломиї ж вибухнув гучний соцмережевий скандал, з образами та лайкою.

Для початку давайте розберемось

Що ж нового?

Додали 2 пункти, згідно з якими визначили, що приїжджі з інших країн студенти можуть отримувати знання іноземною мовою. При тім навчальний заклад має забезпечити для них і вивчення державної мови.

Другий момент: ВНЗ сам вирішує, чи потрібно провадити навчання тої чи іншої дисципліни додатково іноземною мовою.

Додаємо таблицю з пунктами, які прописані в законопроєкті. Справа – нова редакція (2019 року, ще не прийнята), зліва – чинна редакція ЗУ «Про вищу освіту.

Важливо зауважити, що навчання для іноземних осіб та осіб без громадянства може проводитись за кошти фізичних або юридичних осіб.

Тобто держава ні за що не платитиме.

Коломийська площина

Що ж так стривожило «коломийський фейсбук»? Гнівний пост у групі «Типова Коломия» (58 тис. учасників)

Частина коментаторів занепокоєна, що навчання для іноземців буде проводитися російською мовою. Більше того, багато хто сліпо вірить, що в законі мова йде саме про російську мову.

Дописувачів зрозуміти можна, у країні так часто маніпулюють мовним питанням, що щоразу, як чуєш слово «мова», рефлекторно починаєш сперечатись і звинувачувати всіх у кацапстві.

Фейсбуківська Коломия, певно, і не пригадує крізь туман емоцій, що питання власне державної мови було вирішено ще влітку, коли прийняли ЗУ «Про державну мову». Тепер наша мова оберігається і Конституцією України, і окремим законом.

Зараз же йдеться про мову викладання для не українців.

У тексті законопроєкту нема жодного слова про російську мову або ж румунську, угорську та будь-яку іншу.

Витяг із законопроекту:

Ст. 48, пункт 3

Для іноземних громадян, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, навчання може здійснюватися іноземною мовою. При цьому заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови.

Є й інша частина дописувачів, які мають іншу позицію:

На сторінці МОН зазначено, що в цей момент в Україні 240 ВНЗ приймають іноземних студентів з більш як 150 країн. Азербайджан, Туркменістан та Індія – саме з цих країн найбільше людей їде навчатися до України.  І це нормальна міжнародна практика, яка потребує вдосконалення, законодавчого регулювання і подальшого моніторингу. Адже варто зазначити, що практика викладання іноземною мовою в Україні існує давно. Далеко їхати не треба - завітайте в Івано-Франківський чи Чернівецький медичні університети.

Щодо остраху коломиян:

У 2016 році «Радіо Свобода» публікувала статистику, що іноземні студенти в Україні, які навчаються російською – це  31% від загальної кількості міжнародних студентів, яких майже 70 тисяч.

Більше того, в матеріалі також ідеться про те, що половина іноземних студентів здобуває освіту українською.

Зараз весь галас нагадує спекулювання черговим мовним питанням. Варто розуміти, що прилив іноземних студентів - це перспектива. Й іноземні – це не гарантовано російські.

Достатньо негативу припало на прикарпатських депутатів, які підтримали закон у першому читанні.

Вочевидь, саме це їх підштовхнуло дати офіційні коментарі на ситуацію з законом.

Наразі дати другого читання ЗУ не назначено, правки ще не внесені і не прийняті.

Читайте також: Андрій Іванчук відреагував на дискусію у соцмережах щодо закону про мову у вишах України.