ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Головна лікарка Городенківської лікарні - про ситуацію з коронавірусом, кисень від фонду "Покуття" та безкоштовні тести

Уже кілька днів поспіль у нашій області найбільше нових випадків захворювання коронавірусною хворобою, значно збільшилася і кількість летальних випадків.

Головна лікарка Городенківської лікарні Олександра Косовець прокоментувала ситуацію місцевій газеті «Край». 

                – Пані Олександро, чи зросла кількість хворих у нашій місцевості?

                – Різкого росту не відбувається. У середньому 48-56 хворих, особливої завантаженості немає. Чого раніше не було, це багато важких випадків, реанімація на шість ліжок постійно заповнена. Усі хворі в реанімації зараз на апаратах штучної вентиляції легень. У навколишніх районах дійсно є перевантаженість, і днями до нас «швидкою» доставили звідти кількох хворих. А в нас наразі стабільна ситуація, завантаження лікарні становить 48%.

                – Який розхід кисню на добу, адже він потрібен безперервно?

                – В нас бувають різні доби, буває від пів тонни і до півтори рідкого кисню. Здебільшого це пів тонни. Крім апаратів ШВЛ у реанімаційних палатах, рідкий кисень використовують ще підключених 99 точок. Це тридцять концентраторів, які беруть кисень із повітря, і 69 точок, які безпосередньо підключені до кисню і забезпечують звичайним газоподібним киснем. Наразі в нас ще не до кінця завершена система киснепроводу, потужності ще не відповідають тим точкам, до яких ми плануємо кисень доставити. Бо якщо доставимо до терапевтичного, хірургічного і відділення екстреної допомоги, то в потужності має бути мінімум тритонний випарник. Саме ведемо переговори про його закупівлю. Зараз у нашому розпорядженні є два випарники, маємо наші кріоциліндри, які забезпечують наші потреби, але ми ще не вивели точки до інших відділів.

                – Звідки берете рідкий кисень?

                – Торік для потреб хворих ми його закуповували, і в нас були дуже великі фінансові витрати на киснепостачання, а вже з листопада благодійний фонд «Покуття» нам надає рідкий кисень у вигляді благодійної допомоги. Лише станом на січень від фонду «Покуття» його надійшло 18 тонн, цього повністю вистачило. Маємо значну економію коштів, які пішли на закупівлю медикаментів.

                Потребує ремонту й інфекційний відділ, який багато років не функціонував узагалі. За зекономлені кошти лікарня значно покращила умови перебування реанімаційних хворих. Придбано два спеціальні ковпаки для хворих, які потребують кисневої терапії. Плануємо закупити великий тритонний газифікатор для збільшення потужності киснепроводів, який дасть можливість функціонування 110 кисневих точок одночасно. Цим же киснем зможуть користуватися й не ковідівські операційна та реанімація.

                – Хто обслуговує кисневу станцію, адже раніше таких потужностей у нас не було?

                – Коли почалася пандемія коронавірусу ми зіткнулися із нестачею кисню, адже наші кріоциліндри, які перетворюють рідкий кисень у газоподібний, не могли задовільнити наші потреби й забезпечити всіх хворих. Тому нам «Львівкисень» дав у оренду шеститонну бочку для рідкого кисню.

                – Коли тести на коронавірус платні, а коли безкоштовні?

                – Якщо людина хвора, має ознаки ковіду, вона звертається до сімейного лікаря і той дає направлення на безкоштовний тест. У випадку, коли людині треба зробити тест для подорожі, по роботі тощо, тоді ця послуга буде платною.

                – Чи є статистика, скільки людей лікувалися від ковіду з початку пандемії?

                – Було госпіталізовано 2123 хворих, 1821 підтверджений тест ПЛР. За січень отримали стаціонарну допомогу 118 пацієнтів, із них у реанімації перебували 17, померло двоє хворих. 74 пацієнти були підключені до кисню, 17 на апаратах ШВЛ.

                – Де зараз лікують хворих на коронавірус?

                – Кількість хворих трохи зменшилася, тому центральний корпус був вивільнений від лікування хворих на ковід, всі відділи було продезинфіковано, там уже розгорнуті профільні ліжка. Найбільше хворих перебувало в неврологічному відділенні. На базі інфекційного відділу ми розгорнули 60 ліжок і ще 20 буде розгорнуто найближчим часом. Частину приміщень у відділенні відремонтуємо, тоді інфекційний корпус стане міні-інфекційною лікарнею, від початку хвороби й до одужання хворі зможуть пройти всі процедури тут. Рентген, КТ, лабораторія тощо. Щоби хворі коронавірусом не пересікалися з іншими пацієнтами. Проте з минулої п’ятниці COVID відділення переповнені, довелося в черговий раз перепрофільовувати неврологічні ліжка під інфекційні. Вперше за весь період ковіду поступили важкі кисневозалежні діти в тому числі двоє до року. На сьогоднішній день всі 120 інфекційних ліжок заняті , 6 реанімаційних заняті ,розгорнули ще два додаткових.За останній місяць ми купили ще два апарати ШВЛ та отримали від центру здоровя ще один і на даний момент всі зайняті. Всі 7 хворих які перебувають в реанімаційному відділенні важкі. Одна хвора померла. Таких важких ускладнень які спостерігаються зараз не було протягом усього періоду ковіду.  Ця хвиля ковіду буде важкою напевно вірус дуже сильно мутував. Тому є випадки коли хворі взагалі не відчули що в них є серйозні проблеми в легенях а прояви мінімальні субфібрильна температура 37,1-37,2 багато людей не звертать уваги на таку температуру і продовжують відвідувати громадські місця без обстеження ПЛР. Серйозною проблемою є також те що всі змучились і перестали міряти температуру взагалі перед тим як іти на роботу , в школу. Наша безвідповідальність перш за все перед собою ,перед родиною, колективом в якому працюємо може обернутись трагедією. В черговий раз прошу що стосується медицини обовязковий попередній запис до лікарів , на обстеження. Не створюємо живих черг бо після перебування в такій черзі найбільший ризик захворіти або розповсюдити інфекцію.

 

Спілкувалася Любов ЛЕВІНСЬКА

Читайте також: За 10 днів лютого фонд "Покуття" Андрія Іванчука передав лікарням Прикарпаття 40 тонн кисню