ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

COVID-19 на Прикарпатті: ситуація в Коломиї на початку послаблення карантину

Журналісти «Дзеркала медіа» продовжують інформувати про кількість хворих на коронавірус і матеріальне забезпечення центральних районних лікарень Івано-Франківщини на період послаблення карантину. В окремому матеріалі вирішили розповісти про Коломию. Чи готова Коломийська ОТГ до послаблення карантину, прокоментував Ігор Слюзар.

Кількість хворих на COVID-19

Мешканці Коломийської ОТГ хворіють набагато рідше, ніж у сусідніх районах. І це - не випадково: рух транспорту  припинили 17 березня, тоді як сусіди – через 10 днів. Одразу ж закрили й ринки. А ще Коломия єдина в Україні закрила «Епіцентр».

Зараз місто поступово повертається до звичного життя: відкрили відділи побутової хімії та засобів гігієни тощо. Міський голова каже, що місто готове відкриватися й далі:

- Я думаю, це буде правильно: ми дотрималися карантинних вимог, всі себе обмежили, в нас нема захворювань. Тепер потрібно якомога швидше виходити на роботу, щоб заробляти кошти для своїх сімей і для бюджету.

Матеріальне забезпечення лікарень

Ресурс Коломийської ОТГ набагато більший, ніж будь-якої громади району. Тому основне навантаження впало саме на Коломию.

На боротьбу з коронавірусом з міського бюджету було виділено більше двох мільйонів гривень. На 600 тисяч гривень були закуплені медикаменти та ще на 300 тисяч – засоби медичного захисту. Окрім того, за короткий термін вдалося збудувати кисневе обладнання в інфекційній лікарні та придбати новий аналізатор крові для ЦРЛ.

- Складно робити все за бюджетні кошти, бо виробники, як правило, вимагають живу готівку. Але, на щастя, є меценати та благодійники, котрі перекрили неспроможність держави швидко реагувати на ситуацію, - згадує міський голова Ігор Слюзар. - Не тільки українці виявилися неготовими до пандемії. Проблеми в усіх були однаковими.

Про вагомий вклад благодійників говорить і голова Коломийської райдержадміністрації Любомир Глушков:

- Підприємства, установи, організації перераховували свої одноденні доходи, долучалися немало людей, котрі допомагали в межах своїх можливостей. А завдяки допомозі, яку ми  отримали від народного депутата Андрія Іванчука, на сьогодні ми практично закрили всі проблемні питання, пов’язані з засобами безпеки для наших медиків. Це приємно, що небайдужі люди підтримують.

Як поводитися коломиянам в умовах послабленого карантину

Основне правило для мешканців Коломийської ОТГ тепер - в будь-якому закладі використовувати маски й одноразові рукавички. Міський голова переконаний: отримати вірус всередині ОТГ нема звідки, тільки шляхом міграції.

- Треба віддати належне коломиянам, які повернулись із закордону та стали на обсервацію, - продовжує пан Ігор. - Якщо вони залишаються вдома, у віруса немає шансів потрапити в місто. Але всі ми розуміємо, що більшій частині населення треба перехворіти. Ми розтягнули цей вірус і треба контрольовано починати відкриватися.

Чи потрібен карантин у Коломиї

- Ми точно дотримуватимемося постанови Кабінету міністрів, не будемо нічого фантазувати. Уряд має вичерпну інформацію справжньої картини перебігу хвороби в розрізі регіонів. Тому лиш він може вказувати, як нам діяти. Я схильний до того, щоб пересидіти, навіть якщо ризики трохи перебільшені, - ділиться роздумами Ігор Слюзар.

Однак міський голова вважає, що карантин таки потрібно послаблювати, адже ситуація навіть у найтяжчих районах України не виглядає, як у Франції, Італії чи Іспанії.

-  З ким не поговориш, кажуть: «Та я, мабуть, уже перехворів». Щоб не було цього «мабуть», необхідно зробити статистичне тестування на присутність антитіл. Тоді будемо бачити реальну картину й, відштовхуючись від того, побудуємо стратегію щодо того, які заклади можемо відкривати далі, - підсумував міський голова.

Поки в Коломиї таких тестів немає, однак вони вже з’явилися в столиці. Тож маємо надію, що незабаром кожен із нас зможе перевірити, чи перехворів він на коронавірус безсимптомно і скільки українців досі знаходяться в зоні ризику.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА

До теми: "Інформація про спалах коронавірусу в Коломийській ЦРЛ – це провокація", - Андрій Кошкін