ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Будівництво спортзалу і ремонти у ліцеях: які ще проекти за сприяння Андрія Іванчука реалізують на Коломийщині

5 липня Кабмін видав розпорядження "Про внесення змін до переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2019 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку". Якщо коротко, то держава на різні населені пункти цілої країни виділила великі суми коштів для розвитку.

До переліку населених пунктів, які отримають допомогу від держави, увійшли чотири села Коломийщини. Це Нижній Вербіж, Замулинці, Лісний Хлібичин та Королівка.

Ліцеї (колишні школи), навчально-виховний комплекс, модульний спортивний зал – це ті об’єкти, які потребують капітального ремонту або ж нового будівництва в нашому районі.

Щоб держава скерувала ці кошти саме в Коломийський район, посприяв наш краянин, народний депутат Андрій Іванчук.

Про кожен з них розповімо детальніше. 

Будівництво модульного спортивного залу у Королівці – 2,8 млн грн

Нині в Коломиї немає відповідного місця для заняття спортом. Колись в нашому місті були три манежі для коней, які пізніше переобладнали на спортивні зали. Один – теперішній магазин "АТБ". Інший – на вул. Довбуша. Третій – колишній кінотеатр в парку Трильовського. Досі працює тільки спортзал на вул. Довбуша, але, за словами голови районної ради Романа Дячука, він не зовсім придатний для занять спортом, хоча певні ремонти з облаштування були зроблені. Окрім цього, цей зал є дуже завантаженим через велику кількість охочих займатись спортом у зимово-весняний період.

Саме тому Коломийська районна рада подала проєкт на побудову модульного спортивного залу на території Королівки. Повна вартість цього проєкту – близько 9 млн грн.

Чому Королівка? Там є стадіон, яким опікується Коломийська районна рада. Поблизу є чудове місце для будівництва такого спортивного залу. Окрім цього, саме там вирує дуже активне спортивне життя.

Разом з сучасним модульним спортивним залом у селі буде цілий спортивний комплекс. Тут займатиметься спортом молодь всіх прилеглих населених пунктів та навіть Коломиї.

2,8 млн грн вистачить тільки на частину робіт, оскільки допомога з фонду регіонального розвитку передбачає співфінансування. Роман Дячук каже, що Коломийська районна рада має певну суму коштів, яку виділить на будівництво.

Після оголошення тендеру закуплять конструкцію для будівництва майбутнього модульного спортивного залу.

У Коломийському районі схожий спортивний зал є у Спасі, проте він має значно меншу площу, аніж той, що планують збудувати у Королівці. Староста Королівки Іван Мігащук каже, що в їхньому селі модульний спортзал матиме розмір стандартного баскетбольного поля. 

Капітальний ремонт Нижньовербізького ліцею у рамках здійснення заходів з енергозбереження –
3 млн грн

Нижньовербізький ліцей за площею – один з найбільших в Коломийському районі. Побудований не так давно, але потребує капітального ремонту. Зокрема сильно тече дах і потрібно оновити фасад.

"Для нас це дуже велика проблема, бо ліцей зараз перебуває у поганому стані, тому ми б хотіли довести його до ладу. Школа має бути тепла і комфортна. Це дасть можливість економити кошти на енергоносіях", – розповідає Ярослав М’якущак, голова Нижньовербізької ОТГ.

Варто зазначити, що для повного перекриття навчального закладу необхідно близько 6,5 млн грн. Держава виділила тільки 3 млн, тому цієї суми вистачить тільки на заміну даху на окремій ділянці, решту – громада повинна знайти самостійно. Таким чином це є співфінансування з боку держави. 

Капітальний ремонт їдальні в Замулинецькому ліцеї – 1,5 млн грн

Їдальня у Замулинецькому ліцеї – колишній польський костел 1914 року. Останній ремонт робили ще у 1980-х роках, тоді замінили плитку в закладі. Нині їдальня потребує капремонту.

За кошти, які виділив фонд регіонального розвитку, планують оновити повністю кухню: поставити нові витяжки, відремонтувати стіни й стелю, замінити водогін і каналізацію. Сподіваються, що для цих робіт вистачить 1,5 млн грн, якщо ні – будуть дофінансовувати з місцевого бюджету.

 Реконструкція приміщення старої школи у Лісному Хлібичині – 3,2 млн грн

У Лісному Хлібичині колись була добра австрійська школа. Потім кілька років точились суперечки з приводу того, щоб переобладнати її на дитячий садочок. Врешті-решт виділили майже 4 млн грн з обласного бюджету, почали роботи, але не завершили їх. Тоді цим займалось Управління капітального будівництва фасадів облдержадміністрації.

Зараз 3,2 млн грн субвенції повинно вистачити, щоб завершити роботи. Загальна вартість об’єкту – близько 7 млн грн.

До теми: Бюджет Коломиї отримав за 7 місяців майже 100 млн грн з різних державних програм