ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Вертеп у Печеніжині": побачила світ книжка молодого краєзнавця Андрія Мацьківа

У серії "Бібліотека Коломийщини" побачила світ книжка молодого краєзнавця з Печеніжина Андрія Мацьківа "Вертеп у Печеніжині" (Івано-Франківськ: Фоліант, 2021. - 124 сторінки).
Автор детально описав вертепи Довбушевого краю, яких у найкращі часи бувало й по вісім на різних кутках.
Напочатку краєзнавець подає нарис про історію вертепів в Україні, а відтак переходить до Печеніжина.
У книжці розповідається про дійових осіб, костюми, подано самі сценарії вертепів.
"Готуючи це видання, я опитав багато печеніжинських людей - від школярів до найстаршої мешканки Печеніжина Пелагеї Козьменко, яка подала цінну інформацію про вертеп і маланки до Другої світової війни, - розповідає автор. - Мої сусіди, чоловіки 1940-х років народження, з пам'яті читали мені сценарії вертепів і навіть перевіряли, чи я добре запам'ятав ролі...".
 
Видання містить великий пласт чорно-білих та кольорових світлин.
Незабаром відбудуться презентації книжки "Вертеп у Печеніжині". Вона зацікавить фольклористів, етнографів, краєзнавців, мешканців сіл Покуття і Гуцульщини.
Довідково: Андрій Мацьків - уродженець Печеніжина, має вищу освіту у сфері інформаційних технологій. Захоплюється історією національно-визвольної боротьби у нашому краю, військово-історичною реконструкцією Армії УНР і УПА, краєзнавством, фольклором. Відновив танець "Аркан" у Печеніжині, а також зібрав близько чотирьохсот пісень і колядок у Печеніжині. Дописує статті для інтернет-видань на історичні теми, а також короткі оповідки у соцмережах з історії і краєзнавства.