ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Золотороби": навчаємо молодят виготовляти обручки своїми руками

"Ковалі свого щастя", - мало хто жодного разу не чув цих слів. А от коломияни Олександр Лесько та Ярослав Коник взяли їх і втілили. Буквально. Бо хіба існує більше щастя, ніж взаємне кохання? А стати ковалем чи навіть ювеліром власних обручок не так уже й складно - це хлопці-"золотороби" знають із власного досвіду.

“Знайомимо з ремеслом, яким захопилися самі”

Все почалось наприкінці 2013 року. Ярослав - магістр художньої обробки металу: навчався в Косові і вже з перших курсів опановував ювелірне ремесло. Якось Сашко помітив Славіка за роботою та захопився процесом. Незабаром вони разом почали створювати тризуби й інші аксесуари для друзів і знайомих. 

Починали з обробки кольорових металів - міді, латуні. Згодом перейшли на роботу із сріблом і золотом. Поступово попит на їхні вироби збільшувався, вдосконалювались і навички хлопців. 

«Ювелірне ремесло – дуже широке поняття. Це і ланцюжки, і сережки, і обручки. Останні найлегше відтворити початківцю», - згадує Олександр.

Коли зрозуміли, що захоплення переростає в щось більш серйозне, з’явилася мрія про власну ювелірну майстерню. А потім після довгих роздумів вирішили почати з проєкту для молодят “Золотороби”, у межах котрого закохані самостійно виготовляють свої обручки, під наглядом майстрів.

«Це - унікальний для Прикарпаття проєкт із вузьким профілем. В Україні можна знайти ще зо дві майстерні, котрі надавали б схожі послуги», - розповідає Ярослав.

Де відбувається “магія”?

Зазвичай - у майстерні “Золоторобів” у Коломиї. Її постійно вдосконалюють, щоб робочий процес був максимально комфортним. Але при необхідності хлопці можуть виїхати з усіма необхідними інструментами навіть до іншого міста - в будь-яку зручну для пари локацію.

А ще протягом роботи можна робити перерви - праця в комфортному темпі триває близько 4-6 годин.

Що треба мати з собою?

“Гарний настрій” - в один голос відповідають хлопці.

Насправді, окрім інструментів, знадобиться матеріал для обручок - золото чи срібло будь-якої проби. Придбати все “на місці” не вийде - майстри юридично не мають права продавати дорогоцінні метали:

“Ми лише надаємо послуги майстер-класу. Щодо матеріалу - багато в кого вдома є старі, зломані чи ювелірні вироби, які просто ніхто вже не носить. Їм можна дати нове життя. перетворивши на нові обручки. Головне - однакової проби”. 

Втім, знайти матеріал не так вже й складно: зрештою, Олександр і Ярослав підкажуть, де можна придбати матеріал. У середньому, це 6 - 8 грамів на дві обручки.

Є якісь юридичні гарантії?

Перед початком роботи потрібно буде підписати юридичний договір. У ньому затверджується дизайн обручок, фіксується вага матеріалу та узгоджуються всі деталі для взаємного розуміння та спокою.

“Договір для всіх стандартний, складений “людською мовою”. Таким чином ми гарантуємо, що ми надамо послугу, золото клієнтів не пропаде й вони отримають гарну та якісну річ”, - пояснює Ярослав.

Реально виготовити обручки з унікальним дизайном?

Ширину, висоту й оздоблення погоджують на попередній зустрічі. Парі, котра не має жодного уявлення про те, які обручки хотіла б виготовити, запропонують каталог із різними варіантами дизайнів. Якщо ж молодята хочуть розробити свій унікальний тип прикраси - теж не проблема. Оскільки Ярослав має навики 3D-ювеліра, змоделювати оздоблення мрії можна навіть на відстані, а підібрати ідеальний розмір - завдяки 3D-принтеру.

В будь-якому випадку, спочатку пара тренуватиметься на заготовці. На найскладніших етапах майстри “страхують” і виправляють пару. Якщо ж закохані вирішать віддати обручки на доробку майстрам - так теж можна.

“Обручки зі вставками потребують детальної роботи з мікроскопом. До прикладу, складно гарантувати, що камінці не випадуть. Тоді основу для обручки можуть виготовити закохані, а камінці вже вставлятиме майстер”, - каже Олександр.

Поєднання білого та жовтого золота, імена майбутнього подружжя чи навіть відбитки пальців - все це можна втілити на прикрасах самостійно чи довірити майстрам. Це - один із факторів, що впливатиме на вартість послуги. 

До речі, що по грошах?

Існують 3 цінові пакети. Але остаточна вартість залежатиме від рівня складності.

“Базовий - для пари, котра ще не планує весілля, але цікавитися процесом виготовлення ювелірних прикрас "не за всі гроші” і хоче просто цікаво провести час. Стандарт і преміум відрізняються лише відеозйомкою", -  пояснює Олександр. 

Резюмуємо: вигідно чи ні?

Якщо купувати матеріал і виготовити обручки самим, то в середньому виходить та ж сума, що й готові обручки з ювелірного магазину. Ще вигідніше, якщо взяти свої старі вироби. Бонусом наречені отримують фото й відео, які можна додати до весільного контенту чи просто поділитися в соцмережах, підсумовують хлопці:

“Основна ідея в тому, що закохані не просто йдуть до магазину та купують обручки, а проходять весь процес створення разом, вклавши в них свій сенс та отримавши пригоду, емоції та спогади на все життя. Це ще більше зблизить  пару і дозволить створити саме те, що вони хочуть”.

Зв'язатися із "Zолоторобами" можна на їхній інстаграм-сторінці - https://www.instagram.com/zolotoroby/

або за номером - +380 96 727 93 93