ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

"Зимові" травми: перша допомога при забоях

Не встигли коломияни натішитися снігом, як наступного дня місто перетворилося на ковзанку. Якщо бути точними – замерзлу «кашу» під ногами. Уникнути травм за таких умов – справжнє мистецтво, тож журналісти «ДК» розпитали завідувача відділення травматології Коломийської ЦРЛ Андрія Іванова про першу допомогу при забоях.

«Якщо забій - свіжий, першою допомогою є холод, - каже пан Андрій. - Далі в пригоді стануть різні протинабрякові та знеболювальні препарати, в тому числі гелі місцевої дії. Це потрібно для того, щоб судина, якщо вона тріснула, не утворила гематому. Якщо біль не минає кілька днів, обов’язково звертайтеся до кваліфікованих фахівців».

За словами медика, якщо вчасно не почати лікування травми, наприклад перелому, може додатися зміщення чи інші ускладнення:

«Забій може боліти від кількох днів до кількох тижнів, але диференційну діагностику між забоєм і переломом, розривом м’язів або пошкодженням зв’язок може виявити тільки кваліфікований лікар».

Самолікування також може бути небезпечним:

«І боронь вас Боже звертатися до народних цілителів! – застерігає Андрій Іванов. - Після них стільки разів оперували пацієнтів з різними ускладненнями…»

Пам’ятайте: чим скоріше ви звернетеся до лікарні, тим легше та швидше мине лікування.

Юлія МАРЦІНОВСЬКА