ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

За підсумками минулого року Івано-Франківська область є лідером у випуску продукції хімічної промисловості

Щорічно в останню неділю травня відзначається День працівників хімічної та нафтохімічної промисловості. Професійне свято відзначатимуть працівники підприємств з виробництва хімічних речовин і хімічної продукції, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів, гумових і пластмасових виробів.

У 2019 році підприємствами цієї галузі реалізовано продукції на 16 млрд грн, або 23,9% загального обсягу реалізації промисловості області та 10% загальнодержавного обсягу. В обсязі реалізації хімічних речовин і хімічної продукції в Україні частка Івано-Франківщини склала 21,2%, повідомляє Головне управління статистики області.

За даними головного управління статистики в області, Івано-Франківщина серед регіонів України минулоріч утримала лідерство з випуску окремих видів продукції хімічної промисловості, зокрема, забезпечила 32–87% загальнодержавного обсягу виробництва соди каустичної, смол карбамідних та тіокарбамідних, у первинних формах, фарб та лаків інших, диспергованих чи розчинених у водному середовищі, серветок вологих, шпатлівок малярних, сумішей невогнетривких для поверхонь фасадів, внутрішніх стін будинків тощо, шин суцільних або напівпневматичних, протекторів для шин змінних, гумових, плит, листів, плівки з пластмас, з декоративною поверхнею. Підприємствам хімічної промисловості області належить 11–19% загальнодержавного виробництва хлориду водню (соляної кислоти), полівінілхлориду пластифікованого, у суміші з іншими речовинами, у первинних формах, труб, трубок та шлангів, жорстких, з полімерів вінілхлориду, плит, листів, плiвки, фольги i стрічки, з полімерів стиролу, непоруватих. Також в області виробляється спирт етиловий, альдегідоспирти, метаналь (формальдегід), засоби мийні та для чищення, розфасовані для роздрібної торгівлі, вироби гігієнічні та фармацевтичні з гуми вулканізованої, труби, трубки та шланги, жорсткі, з полімерів етилену, барвники синтетичні, лінолеум тощо, які широко використовуються в різних сферах господарської діяльності.

Підприємства хімічної галузі області у 2019 році освоїли 179,4 млн грн капітальних інвестицій, у виробництво було впроваджено 23 види інноваційної продукції та 8 нових технологічних процесів. Реалізовано інноваційної продукції на 4,3 млн грн, у тому числі за межі України – на 0,6 млн грн.

Значну частку в експортних поставках за межі країни займали пластмаси, полімерні матеріали (22,9% загального обсягу експорту), органічні хімічні сполуки (14,2%), продукти неорганічної хімії (3,7%), обсяги відвантажень залишилися на рівні попереднього року.

За 2019 рік середньомісячна заробітна плата штатних працівників галузі зросла на 15,4% і склала 13748 грн, що у 1,6 раза перевищує середній розмір заробітної плати в економіці області та на 27,2% – у переробній промисловості.

Зазначимо, що потенціал хімічної індустрії регіону формують товариства «Карпатнафтохім», «Падана Кемікал Компаундс», «Полікем», «Карпатсмоли», «Таркетт Вінісін», «Поліком», «Завод ДК Орісіл», «Орісіл-Фарм», «Завод ТОС «Барва», «Голд Дроп-Україна».

Підписуйтесь на нас у FacebookТelegram та Instagram, щоб отримувати перевірені й оперативні новини.